Szonda: az összes politikus népszerűsége esett

A politikusok népszerűsége leggyakrabban 2-3 ponttal, de László Csabáé például 5-tel csökkent az elmúlt hónap folyamán - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos augusztusi közvélemény-kutatása alapján. Népszerűsége sem kormánypárti, sem ellenzéki politikusnak nem nőtt.

 

A politikusok népszerűségi listájának élén állók ugyan megtartották előnyüket, de népszerűségi indexük nekik is esett. Mádl Ferenc és Dávid Ibolya maradt az élen, ezúttal azonos (61-61) pontszámmal. Utoljára tavaly októberben volt ilyen alacsony a lista csúcsán állók pontszáma - írja a Népszabadság. Az élen állók után a régóta legnépszerűbb kormánytagok, Bárándy Péter és Medgyessy Péter következnek 56, illetve 55 ponttal. Utánuk 50 körüli pontszámokkal következik a középmezőny eleje, sorban Szili Katalin házelnök, Kuncze Gábor SZDSZ-elnök, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési-, Kovács László külügy- és Lamperth Mónika belügyminiszter.

A lap által ismertetett kutatás eredményei szerint az összes politikus népszerűségi mutatja esett, kinek nagyobb, kinek kisebb mértékben. A legnagyobb pontszámesést László Csaba pénzügyminiszter szenvedte el, az 5 pontos csökkenés statisztikailag jelentősnek mondható és ritka, hogy egyik hónapról a másikra ekkora változás történjen. László Csaba népszerűség-csökkenése minden társadalmi rétegben érzékelhető, de főleg az érettségizettek és a diplomások körében jelentős - itt 7-8 pontos. A miniszter vesztett népszerűségéből a nyugdíjas éveik előtt állók, és annak elején tartók körében is. László Csaba lett az utóbbi hónapok nagy vesztese, mert májusban még a lista közepén szerepelt, most viszont az utolsó harmadában - írja a Népszabadság.

A gazdaság irányításával és az ott zajló folyamatok hatásaival foglalkozó más miniszternek is rosszak a pozíciói a közvéleményben, Csillag István, Burány Sándor és Németh Imre szintén a pénzügyminiszterrel egy csoportban a rangsor alsó részében találhatók - 43 és 46 pont közötti értékekkel. A lista sereghajtói Áder János és Kövér László - írja a lap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK