Stadionjáért pereli Siófok Gyurcsányékat

Elavult stadionja helyett újat építene Siófok, amelyhez támogatást az előző kormány sportminisztériuma ígért, de a jelenlegi nem akar odaítélni. A város ezért bírósági úton kíván érvényt szerezni a megállapodásnak - írja a Népszabadság. A GYISM viszont az előző kormányra hárítja a felelősséget. Úgy vélik, az Orbán-kormány alatt aláírt kötelezettségvállalás azért nem érvényes, mert abban nem jelölték meg, hogy konkrétan milyen forrásból fizetnék ki az ígért támogatást.

Siófoknak elavult a régi belvárosi futballstadionja. Egy új létesítmény felépítéséről a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium elődjével, az előző kormány idején kötött megállapodást. Ennek értelmében a település 500 millió forint központi támogatást kaphat a beruházásra, ha a 2003. költségvetés lehetőséget teremt rá - írja a Népszabadság.

A Siófok-Kiliti városrészbe tervezett új futballstadion részletes kiviteli terve már elkészült, e szerint 1,5-2 milliárd forintos beruházással tízezer nézőhelyes, félig fedett futballstadion épülne, koncertek megtartására is alkalmas színpaddal.

A lap szerint a siófoki polgármester, Balázs Árpád a szerződésre hivatkozva már többször is kért támogatást a tárca jelenlegi vezetőjétől, de elutasító válaszokat kapott. A város ezért bírósági úton kíván érvényt szerezni a tárcával kötött megállapodásának - közölte a polgármester.

Szigetvári Viktor, a GYISM sajtófőnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy szerinte a minisztériumnak nincs hatályos kötelezettségvállalása, amely arra kötelezné, hogy támogassa a stadionépítést. A sajtófőnök ezt azzal támasztotta alá, hogy az Állami Számvevőszék 2002-ről szóló jelentése is kimutatta, az előző kormány idején több milliárd forint értékben születtek megállapodások, amelyek költségvetésileg nem voltak megalapozottak. A siófoki polgármester kezdeményezése is egy olyan ügyre vonatkozik, amelyért az előző kormányt terheli a felelősség - a sajtófőnök szerint.

Az önkormányzat jövőre a központi támogatás elnyerésétől függetlenül meghirdeti a közbeszerzést a beruházás megvalósítására, és a szükséges összeget ingatlaneladásokkal, esetleg kötvénykibocsátással vagy más külső pénzforrás bevonásával teremti elő.