Az '56-os sortűz áldozataira emlékeztek Tiszakécskén

Az 1956. október 27-én történt sortűz áldozataira emlékeztek hétfőn Tiszakécskén a város főterén emelt hősi emlékmű előtt. A magyar történelem soha el nem fakuló szégyenfoltjának nevezte a vérengzést az ünnepség szónokaként Lezsák Sándor.

A Magyar Demokrata Fórum alelnöke, a választókerület országgyűlési képviselője rámutatott: Gyurkó Lajos vezérezredes, a kecskeméti repülőtér akkori parancsnokának utasítására két repülőgépről lőttek rá nehézgépfegyverekkel a békésen tüntető, Himnuszt éneklő gyülekezetre. "A pilóták túlteljesítették a parancsot, mert harmadszorra is belelőttek a tömegbe, az akkorra már megsebesült emberekre és az őket ápolókra" - idézte fel Lezsák Sándor. Emlékeztetett arra, hogy a mészárlásnak 17 halottja és 110 sebesültje lett.

Megítélése szerint a Tiszakécskén történtekből izgalmasabb és fordulatosabb filmet lehetne készíteni a most látható antiterrorista filmeknél, ahol mindig győznek a hősök, s megbüntetik a gyilkosokat, de a valóságban ez nem így van. "A valóságos magyar világban, ahol nem is olyan régen megvédhette budapesti díszpolgári címét Sztálin, Dunaújvárosban újra szobrot emelhettek az idei év tavaszán Leninnek, ahol Pécsett díszpolgár lehetett a forradalom leverésében tevékenykedő karhatalmista, nincs reális esély arra, hogy film készüljön a tiszakécskei vérengzésről" - mondta el Lezsák Sándor.

Lezsák Sándor kitért arra is, hogy ugyancsak Gyurkó Lajos parancsára Kiskőrösön is volt sortűz, az oda kivezényelt pilóták azonban emberségesebbek voltak, mert nem a tömegbe, hanem az út mellé lőttek, így az akkori támadásnak nem volt áldozata.

A politikus szónoklata után a tiszakécskei református kollégium diákjai adtak ünnepi műsort. A megemlékezés végén az egybegyűltek, köztük az önkormányzat, a helyi pártszervezetek, intézmények, társadalmi szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet.