Ősztől épülnek a tiszai tározók

A vízügyi tárca tervei szerint a Vásárhelyi-terv keretében a Tiszán a tényleges építési munkálatok 2004 őszén kezdődhetnek meg - mondta Váradi József, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára pénteken Sarkadon.

A helyettes államtitkár elmondta: a jövő évi költségvetésben a Vásárhelyi-tervre 8 milliárd forintot fordítanak, amelyből 3,6 milliárd forintot a tározók kiépítésének megkezdésére, míg a fennmaradó összeget tervezésre és kisajátításokra költik.

Váradi József kiemelte, hogy az előkészületek részeként a szakembereknek még el kell végezniük a környezetvédelmi hatásvizsgálatokat, valamint fel kell tárniuk az anyagkinyerő helyeket, azokat minősíteniük is kell, amelyet követően a kivitelezőket is meg kell versenyeztetniük.

A Körösök árvízvédelmi fejlesztéséről kiemelte, hogy az ország egyéb árvízvédelmi fejlesztési tervei a Vásárhelyi-terv léte miatt nem szenvedhetnek csorbát, vagyis a költségvetésben úgy kell forrásokat biztosítani, hogy a Vásárhelyi-terv léte ne fenyegesse az ország többi részén az árvízvédelmi munkálatokat.

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője hozzátette, hogy az igazgatóság területén folyamatosan erősítik a Körösök gátjait. Kiemelte: az elmúlt évben a Kettős-Körös jobb partján 12 kilométer, az idei évben pedig eddig 5 kilométer hosszúságban erősítették meg a gátakat.

Az igazgatóság területén a Körösök gátjai, azok magassága napjainkban a műszakilag kívánatos színt 56 százalékát érik el.