Nem vonul ki a Soros Alapítvány Kelet-Közép-Európából, csak átalakítják a térségben tevékenységüket. A napokban egy albizottság alakult, amelynek feladata, hogy döntsön a csaknem huszonötmillió dolláros évi juttatás felhasználásáról - értesült a Népszabadság.

Az eddigi tervek szerint 2010-ben végleg, addig pedig fokozatosan építette volna le jelenlétét Európában a magyar származású üzletember által életre hívott alap. Soros azonban a napokban állíttatott fel egy albizottságot, amelynek a feladata, hogy a Közép- és Kelet-Európában működő alapítványok támogatására szánt keretösszeg felhasználásáról döntsön. Továbbra is jelentős pénz, csaknem huszonötmillió dollár jut a térségbe évente. Soros ugyanakkor azt is hozzátette: korábban csak Magyarország évi húszmilliót kapott, de úgy döntöttek, hogy átalakítják Európában a tevékenységüket.

Az alapítvány a jövőben inkább speciális területeket szeretne támogatni: például emberi jogi szervezeteket, fogyatékosokat, a közegészségügyet vagy az AIDS elleni küzdelmet. "Emellett fontosnak tartjuk bizonyos intézmények és magánegyetemek támogatását is" - mondta Soros György. A térségbe fektetett összeg csökkentésével kapcsolatban Soros elmondta: "Brüsszel komoly forrásokat nyit meg a térség számára, ami azt jelenti, ránk már nincs annyira szükség."