Elfogadta a kormány a filmtörvény tervezetét, a javaslatról a parlament még idén dönthet. A törvény adókedvezményt biztosít azoknak, akik a magyar filmgyártásba fektetnek be pénzt, így a kulturális miniszter szerint a jelenleginél sokkal több pénzből sokkal több magyar film készülhet. A befektetők mellett az állam is támogatja a filmeseket, jövőre 6,5 milliárddal.

Hiller István kulturális miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány szerdai ülésén elfogadták a filmtörvény tervezetét. Jövő héttől a parlamenti bizottságok véleményezik a javaslatot, a tervek szerint december 15-én már sor kerülhet a zárószavazásra. A kulturális tárca tervezetét a filmszakmai kerekasztalnak mind a 18 szakmai szervezete egyöntetűen elfogadta és aláírásával támogatta.

A jogszabály garantált, évről évre növekvő állami támogatást biztosít a filmgyártásnak: míg idén 5 milliárdot kaptak a filmgyártók, jövőre 6,5 milliárd, 2005-ben 8 milliárd, 2006-ban a tervek szerint 10 milliárd jut a filmeseknek. Az állami pénzek elosztását szigorúan felügyelik, csak pályázattal lehet támogatáshoz jutni, az összeg megállapításánál figyelembe veszik az alkotók korábbi filmjeit, hogy azok mekkora szakmai vagy közönségsikert értek el.

A törvény szerint újabb filmes szakmai testületeket is létrehoznak: a Magyar Koordinációs Tanács a filmes pályázatokat értékeli, a Nemzeti Filmiroda az alkotások korhatár besorolását végzi, emellett ez a testület dönt arról, hogy egy produkció művészfilmnek minősül-e. Létrejönne még a Nemzeti Filmarchívum, ahol a magyar produkciókat tárolnák.

A törvénytől azt reméli Hiller és a filmes szakemberek is, hogy külföldi és magyar cégek is kedvet kapnak ahhoz, hogy Magyarországon készített filmekbe fektessenek nagyobb összegeket. A tervezet szerint ugyanis a befektetett összeg tíz százaléka leírható az adóból.

Hiller mellett filmes szakemberek is megdícsérték a törvénytervezetet, Grunwalsky Ferenc filmrendező - forgatókönyvíró-operatőr, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke korszakos jelentőségűnek tartja a törvény megszületését. Szomjas György filmrendező, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára azt mondta: a tervezet előkészítésének vezérelve az volt, hogy a magyar néző magyar mozgóképhez jusson, magyar mozgóképet láthasson.

A filmtörvény elkészítésével már a rendszerváltás óta próbálkoztak a kormányok, de eddig nem sikerült tető alá hozni. Az Orbán-kormány 1999-ben elkészítette koncepcióját, ám az végül nem került a parlament elé. A Medgyessy-kormány programjában szintén azt ígérte, hogy "építve az eddigi előmunkálatokra, a lehető legrövidebb időn belül elkészíti a filmtörvényt".

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2002 második felében folytatott egyeztetéseket a filmszakma képviselőivel. Gál J. Zoltán kormányszóvivő ezután márciusban bejelentette, hogy a törvény tervezete elkészült, melyről májusban tárgyal majd a kormány. Végül júniusban került a kormány elé, de csak most fogadták el a véglegesnek szánt változatot.