Csütörtökön dönt a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma arról, hogy a titkos reklámszerződéseket kötő tévéelnököt visszahívják-e posztjáról. Bár a testület elnöksége múlt héten egyhangú döntéssel kezdeményezte az elnök leváltását, nem kizárt, hogy a civil tagokkal kiegészülő nagykuratórium posztján hagyja Ragáts Imrét. Ha mégis leváltják, akkor pedig arról indulhat vita, hogy ki legyen az MTV ügyvezetője, az ugyanis nem tisztázott, hogy ki jogosult erre a feladatra.

Csorba Mária, az MTV sajtóreferense szerdán az MTI megkeresésére közölte: "a Magyar Televízió gazdasági alelnöke Pinke György". A kérdésnek - vagyis hogy ki az MTV alelnöke - akkor lehet jelentősége, ha a közmédium közalapítványi kuratóriuma csütörtökön leváltja Ragáts Imre elnököt, mivel ekkor alelnök nevezhető ki ügyvezetőnek. Az MTI ugyanakkor úgy tudja, hogy a főigazgatói megbízással bíró Pinke Györgynek van ugyan egy alelnöki feladatokról szóló szerződése, de ahhoz nem társult tényleges kinevezés. Ezt, a Pinke alelnöki kienevezését megkérdőjelező információt Csorba Mária nem kívánta kommentálni.

A sajtóreferens azt viszont megerősítette, álláspontjuk szerint Szenes Andrea korábbi megbízatása megszűnt, ezért őt nem tartják az MTV alelnökének. Az 1999-ben kinevezett műsorokért felelős alelnök a múlt héten beszélt arról több orgánumnak, hogy szerinte a Magyar Televízió elnökének leváltása esetén ő is szóba jöhet ügyvezetőként az MTV élére. "Ügyvédem, Strasszer Tibor szerint amíg a nagykuratórium nem hozza meg döntését, az MTV Rt. alelnökének vagyok tekinthető, ugyanúgy, ahogy Ragáts Imre a Magyar Televízió elnöke egészen addig, amíg a nagykuratórium nem menti fel" - mondta akkor Szenes Andrea.

Az MTI kérdésére, miszerint elvállalná-e az alelnökséggel járó ügyvezetőséget, Szenes azt mondta: "Nem feltétlenül kívánok élni jogaimmal, hiszen saját eredeti szakmámhoz, a műsorkészítéshez vagyok visszatérőben". Hozzátette, "ha szükség van rá, több mint tízéves MTV-s tapasztalatommal bármilyen minőségben segítek".

Korántsem biztos ugyanakkor, hogy csütörtökön leváltja az MTV közalapítványi kuratóriuma az intézmény éléről Ragáts Imrét, tudta meg szerdán több, a testülethez közelálló forrásból az MTI. Az információ szerint nem csupán a társadalmi szervezetek delegáltjai "szavazhatnak szét" attól való félelmükben, hogy az elnök nélkül irányíthatatlanná válik a köztelevízió, de akár a parlamenti pártok által delegált elnökségi tagok némelyike is szembehelyezkedhet a kilenc nappal korábban egyhangúlag meghozott döntéssel. A határozathozatal ugyanis - szemben az elnökség szavazásával - titkos lesz; így viszont korántsem biztos, hogy megszerzik a 29 fős grémium tagsága kétharmadának támogatását a felmentéshez.

Ha Ragáts marad, a kuratóriumi elnökség bizalmát nem élvezve lesz kénytelen tovább dolgozni, ami nagyban szűkítheti mozgásterét. Ennek első elemeként említették az MTI-nek név nélkül nyilatkozó testületi források, hogy a kuratóriumi elnökség arról döntött múlt csütörtökön, hogy az eddigi 50 millió forint helyett ezentúl előzetes beleegyezése nélkül 20 milliós értékhatárig szerződhet az MTV Rt.

Ragáts Imre tévéelnök visszahívását azt követően kezdeményezte a kuratóriumi elnökség, hogy a testület tudomására jutott, hogy Ragáts még áprilisban, ügyvezető alelnökként értékesítette az MTV reklámidejét. A megállapodásokat a testület jóváhagyása nélkül kötötték meg. Az ügyben indított vizsgálat során az MTV felügyelőbizottsága megállapította, hogy a szerződéskötéssel sérült a médiatörvény és több tévés belső utasítás is.