Közel húsz év után indulhat el az Időkerék

A tervek szerint május 1-én, Magyarország uniós csatlakozásának pillanatában indul az Időkerék a Felvonulási téren - írja a Magyar Hírlap. A hatalmas homokóra az egykori Lenin-szobor helyén áll majd és homokszemei egy év alatt peregnek le. A látványosság tervei közel húsz éve készültek el, azóta azonban pénzhiány miatt soha nem sikerült megvalósítani azokat.

Magyarország uniós csatlakozásának napján, május elsején várhatóan elindul az Időkerék - írja a Magyar Hírlap. A hatalmas homokórát a Felvonulási téren, az egykori Lenin-szobor helyén állítják majd fel. A szerkezeten évente kell majd egyet fordítani, homokszemei ugyanis ennyi idő alatt peregnek le.

A lap úgy tudja, hogy az Időkerék elkészítésére tegnap írta ki a közbeszerzési pályázatot a Miniszterelnöki Hivatal. Az eredeti, közel húsz éves tervekkel szemben a nyolc méter magas kereket nem kell majd évről évre továbbgurítani, hanem egy helyben fordul majd meg görgőkön. A látványosság építési költségeinek háromnegyedét az állam, negyedét pedig támogatók adják majd.

Az Időkerék első tervét Herner János készítette még 1985-ben. Azóta többször felvetődött a hatalmas homokóra felépítése és felállítása, amely azonban máig nem készült el.