Demszkyt a sofőrért, Weklert az állami pályázatért bírálta Kuncze

Vágólapra másolva!
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint, ha valaki magas politikai tisztséget tölt be, akkor hivatali ideje alatt távol kell tartania magát az állami pénzektől. Mindezt azzal összefüggésben mondta, hogy Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester szolgálati kocsival és sofőrrel ment nyaralni, a szintén SZDSZ-es Wekler Ferenc országgyűlési alelnök pedig szőlőtelepítésre nyert állami pályázati pénzt. Kuncze szerint a két ügynek politikai következménye lesz. Demszky Gábor az [origo]-nak azt mondta: semmilyen problémát nem lát ügyében. Mivel elvették jogosítványát, problémát okoz az utazás. Szerinte korrekten próbálja megoldani az ideiglenes helyzetet.
Vágólapra másolva!

"Az a probléma, ha egy politikus nem tud értékelhető magyarázatot adni a vagyona gyarapodására. Ha valaki magas politikai tisztséget tölt be, akkor hivatali ideje alatt távol kell tartania magát az állami pénzektől" - közölte Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke egy csütörtök reggeli televíziós műsorban, hozzátéve, "a politikai problémáknak politikai következményei szoktak lenni".

A szabad demokraták elnökét Demszky Gábor főpolgármester horvátországi nyaralójáról és Wekler Ferencnek, az Országgyűlés SZDSZ-s alelnökének szőlőtelepítésre nyert állami pályázati pénzéről kérdezték az MTV Nap-kelte című műsorában.

Demszky Gábor korábban azt közölte, hogy vagyonnyilatkozataiban évek óta nyomon követhetők a horvátországi nyaralójának vásárlásával, felújításával kapcsolatos kiadások. A Kusariban található romos ingatlant 19.250 euróért vette, amelynek újjáépítése, felújítása még mindig tart. A vásárlásra családja, szülei balatoni ingatlanának eladási árából nyílt lehetősége - írta az MTI.

Korábbi lapinformáció szerint legkevesebb 128 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást folyósított az agrártárca Wekler Ferenc földjeire, a pénzt az SZDSZ-s politikus az agrártárca szőlőtelepítési pályázatán nyerte 2003-ban. A nagyrészt a közelmúltban szerzett földterületek "nagyon közel vannak az M6-os autópálya tervezett nyomvonalához".

Kuncze Gábor a főpolgármester horvátországi nyaralójával kapcsolatban azt mondta: miért kell elvárni egy politikustól, hogy a pénzét ne fektesse be ily módon, hiszen "ha egész életében a politikában marad, akkor nem lesz nyaralója?" Hozzátette: "A probléma az, hogyha nem tud értékelhető magyarázatot adni a vagyona gyarapodására. Szerintem Demszky Gábor fog tudni". Mint mondta, a főpolgármester "bizonyára szívesen válaszol" az ingatlangyarapodásra vonatkozó kérdésekre.

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint Demszky Gábor horvátországi üdülőjébe olyan terepjáróval utazott ki, amelyet harmadannyiért bérelt, amennyiért más ember bérelhetné és a szolgálati gépkocsija is "utána ment a sofőrjével", a szabad demokraták elnöke kijelentette: "ez valóban politikai probléma és a politikai problémáknak politikai következményei szoktak lenni". A következményeket azonban nem részletezte.

Arra a kérdésre, rendben van-e, hogy Wekler Ferenc a leendő autópálya mellett fekvő területeket vásárolt fel, illetve pályázati pénzeket vett igénybe szőlőtelepítéshez, Kuncze Gábor emlékeztetett, hogy az érintett területek a majdani pályától 10 kilométerre találhatók. Úgy fogalmazott: "Wekler Ferenc mecseknádasdi, ezért azután mindenképpen autópálya közelében fog majd élni". Ugyanakkor, mutatott rá, ebben az esetben is politikai probléma, hogyha valaki, aki magas politikai funkciót visel, állami pénzekre pályázik és ott nyer. Wekler Ferenc ezt nem tette átláthatatlanná - mondta.

A mezőgazdasági minisztérium évek óta ösztönözte az ültetvénytelepítést, ez normatív eljárás volt, vagy aki egyébként megfelelt a feltételeknek, ezt a támogatást megkaphatta - közölte a pártelnök. Wekler Ferencnek nem kellett a kapcsolatrendszerét igénybe vennie ahhoz, hogy ezekhez a pénzekhez hozzájusson, "de ezzel együtt is azt gondolom, hogy ez nincsen rendben, ennek megint politikai következményei lesznek" - mondta a szabad demokraták elnöke, hozzátéve, aggódik, hogy "ez ne az SZDSZ-re háruljon".

Az SZDSZ nem tervezi, hogy törvényben próbálja szabályozni: a képviselőket és családjukat kizárják az állami pénzek megszerzéséből - mondta Kuncze Gábor, mert "ez biztosan alkotmányellenes lenne, mert így az állampolgár és állampolgár között tennénk különbséget". A megfelelő eljárás szerinte az, ha ez az egész folyamat átlátható a választópolgárok számára. Wekler esetében ez rendben van, hiszen ez látható volt, láthatóvá is vált - mondta.