Kizártak az MDF parlamenti frakciójából öt képviselőt

Vágólapra másolva!
Kizártak az MDF parlamenti frakciójából öt képviselőt. A párt írásban tudatta Szili Katalin házelnökkel, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László nem tagja többet az MDF parlamenti frakciójának. Font Sándor frakcióvezető-helyettes levélben kérte Szili Katalint, hogy az ügyben a helyzet tisztázásáig ne tegyen intézkedéseket, ugyanis a bejelentés mögött nincs frakciódöntés.
Vágólapra másolva!

Horváth Balázs szerint Herényi Károly hozott egy egyszemélyi döntést, hogy az Antall-kormány két miniszterét, Balsai Istvánt és Horváth Balázst, valamint külügyi államtitkárát, Kelemen Andrást, és Font Sándort, a frakció jelenlegi helyettes vezetőjét, valamint Szászfalvi Lászlót, az emberi jogi bizottság elnökét kizárja a frakcióból.

"Ez a döntés a bűncselekmény határát súrolja, ugyanis a frakcióvezetőnek ilyen joga nincs, ehhez kizárólag a frakció többségének van jogosultsága" - jelentette ki Horváth Balázs. Hozzátette: a képviselőcsoport összes tagja - nem csak a jelenlevők - 50 százalékának szavazata, plusz egy szavazat szükséges a kizáráshoz. Leszögezte azt is, hogy a kizárásra irányuló eljárásban a frakciószabályzat 25. paragrafusának rendelkezéseit kell alkalmazni. Eszerint bárki kezdeményezheti a kizárást, de a képviselőcsoport 25 százalékának aláírása szükséges a kezdeményezéshez, és ezt a képviselőcsoportnak nyolc napon belül kell megvitatnia. Horváth Balázs leszögezte: nem volt frakcióülés, és nem volt kizárás.

A képviselő azt az információt, mely szerint Herényi Károly lemondta a péntekre összehívott frakcióülést, úgy kommentálta: "holnap délelőtt lesz frakcióülés, a lemondás ellenére a többségi kezdeményezés alapján összehívott ülést megtartjuk, ha nem lesz ott a frakcióvezető, nélküle is".

Font Sándor csütörtökön este azt közölte, hogy levelet írt Szili Katalinnak, amelyben az Országgyűlés elnökét arra kéri Balsai István, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László nevében is, hogy az ügyben a helyzet tisztázásáig ne tegyen elnöki hatáskörében intézkedéseket. A frakcióvezető-helyettes levelében idézi a képviselőcsoport szervezeti és működési szabályzatát, amely szerint kizárni valakit csak a frakció tagjainak többségi döntésével lehetséges.

A legutóbbi frakcióülésen kizárásra irányuló döntés nem volt, a következő ülés pedig pénteken lesz, "frakciódöntés tehát nem állhat a kizárás bejelentése mögött" - írta levelében a politikus. Font Sándor levelében leszögezi: Herényi Károly ezzel a cselekedetével képviselői esküjét (a jogszabályokat megtartom és megtartatom) megszegte, és félrevezeti a házelnököt.

Újabb információkért az ügyben Herényi Károlyt a távirati iroda nem tudta elérni.