Bárándy távozik a kormányból

Vágólapra másolva!
Az [origo] kérdésére Bárándy György ügyvéd azt mondta, tud arról, hogy fia, Bárándy Péter már eldöntötte, hogy távozik az igazságügyi tárca éléről. Bárándy távozásának a hírét hivatalosan egyelőre sem az Igazságügyi Minisztérium, sem a kormányszóvivői iroda nem kommentálta.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az [origo] kérdésére Bárándy György ügyvéd azt mondta: tud arról, hogy fia, Bárándy Péter már eldöntötte, nem vállal miniszterséget Gyurcsány Ferenc kormányában. Mint mondta, megbeszélték a dolgot, megérti és helyesli fia döntését. Korábban a Népszava és az MTI is írt arról, hogy Bárándy nem marad posztján. A minisztérium és a kormányszóvivő egyelőre nem kommentálta Bárándy távozásának hírét.

Bárándy Péter egy hónapja, Medgyessy Péter lemondásakor, úgy nyilatkozott az MTI-nek: az, hogy vállal-e szerepet a következő kormányban, attól függ, erre felkérik-e, kap-e anyagi támogatást az igazságügyi reform, illetve, hogy kik lesznek minisztertársai.

"Mindenféle viták folytán elég közismertté vált, hogy mit tekintek olyan igazságügyi miniszteri tevékenységnek, ami számomra vállalható (...) annak vannak bizonyos anyagi vonzatai. Ezek természetesen attól, hogy megváltozik a kormányfő személye, nem változnak" - jegyezte meg akkor Bárándy Péter. Hozzátette: következő kormányzati szerepvállalása függ attól is, hogy a többi miniszteri posztra kit jelöl a majdani miniszterelnök."Lehet, hogy furcsán hangzik, de hát ez egy munkacsapat, nem mindegy, hogy kivel dolgozik együtt az ember" - mondta.

Ugyanakkor Bárándy Péter az igazságügyi tárca élén végzett munka folytatására vonatkozó kérdés kapcsán egy hónappal ezelőtt megjegyezte azt is: létezik a munkatársakkal szembeni felelősség, illetve a megkezdett és négy évre beosztott munka, amit "nem szívesen hagy ott az ember".

Bárándy Péter eddig az első miniszter, aki bejelentette: nem vállal tisztséget a Gyurcsány Ferenc vezette kormányban. Az új kormány összetételéről eddig két információ látott napvilágot, miszerint Draskovics Tibor marad a pénzügyi tárca élén és Kiss Péter marad a kancelláriaminiszter. A teljes kormánylistát várhatóan jövő héten ismerteti Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt.