Tóth András: Nem növekedett hazánk terrorfenyegetettsége

Vágólapra másolva!
A nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs semmilyen adatuk arra vonatkozóan, hogy az ország terrorfenyegetettsége növekedett volna - nyilatkozta a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár péntek este. Tóth Andrást annak kapcsán kérdezte a távirati iroda, hogy az al-Kaida második embere a neki tulajdonított üzenetben szervezett ellenállásra szólította fel a muzulmán világot az inváziós "keresztesek" ellen, közöttük említve a magyar erőket is.
Vágólapra másolva!

A hangüzenetet Ajman az-Zavahrinak tulajdonítják, aki az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek a jobbkeze. A dubaji székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízióban bejátszott üzenetben azt hangoztatta, hogy nem szabad halogatni az ellenállás megszervezését. "Nem szabad megvárnunk, hogy az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai, magyar vagy lengyel erők Egyiptom, az Arab-félsziget, Jemen és Algéria földjére lépjenek (...), kezdjük meg most az ellenállást."

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár közölte: "elsődleges feladat ellenőrizni az állítólagos fenyegetettség hitelességét. Ezzel kapcsolatban emlékeztetnék arra: már többször bebizonyosodott, hogy a fenyegetések nem azoktól származnak, akiknek a közlemények tulajdonították őket". Hozzátette: "Másodszor azonban tény és ez a bevett gyakorlatunk, hogy minden egyes fenyegetést komolyan veszünk és megvizsgálunk".

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója elmondta: "a kezdetektől fogva tudjuk, hogy az iraki a legveszélyesebb missziója a Magyar Honvédségnek". Mint mondta, a honvédelmi miniszter a magyar szállítókontingenst, illetve a táborhelyét ért atrocitásokkor minden egyes alkalommal arra kérte a zászlóalj parancsnokát, hogy mindenképpen tartassa be a legszigorúbb biztonsági előírásokat. Hozzátette: az, hogy a táborban elrendelnek-e bármilyen szigorúbb védelmet, az a táborparancsnok, illetve a lengyel hadosztályparancsnok illetékességébe tartozik.