Ingyen sem kell az influenza elleni oltás

Vágólapra másolva!
Százezrek próbálnak influenza elleni oltáshoz jutni Amerikában, pedig a járvány még ki sem tört. Az influenza még az elnökválasztási kampány témái közé is bekerült. Itthon az emberek másképp viszonyulnak a védőoltáshoz. Magyarországon az ÁNTSZ-nek kampányolnia kell azért, hogy minél többen oltassák be magukat, mert még azok sem igénylik az oltást, akiknek nem kerül semmibe. Tavaly 430 ezren betegedtek meg.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban, bár még nem tört ki az igazi influenzajárvány, máris százezrek próbálnak oltáshoz jutni. A lakosság harmada minden évben beoltatja magát. A járvány még az elnökválasztási kampány témái közé is bekerült. John Kerry, a demokrata jelölt azzal vádolta a hétvégén Bush elnököt, hogy veszélybe sodorta az amerikaiak életét azzal, hogy nem gondoskodott idejében megfelelő mennyiségű influenzaoltásról. Az elnök visszautasította az állítást.

Krisztalovics Katalin, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának munkatársa az [origo]-nak elmondta, hogy itthon az emberek másképp viszonyulnak az influenza elleni védőoltáshoz, mint az Egyesült Államokban. Magyarországon az ÁNTSZ-nek kampányolnia kellett azért, hogy minél többen oltassák be magukat. Tavaly, amikor 430 ezren betegedtek meg, plakátok, tévé- és rádióreklámok, hívták fel a figyelmet az oltás előnyeire.

Az oltás ingyen jár azoknak, akik krónikus betegek, 60 évnél idősebbek, vagy akik olyan munkakörben dolgoznak, hogy megfertőzhetik e két veszélyeztetett csoportot. Az ő figyelmüket arra kell felhívni, hogy ingyen jár nekik az oltás, saját érdekükben ne felejtsék el beoltatni magukat. Krisztalovics Katalin szerint a többieknek is megéri az oltás, mert az ezer forint körüli összeg kevesebb, mint a kezelés költségei. Az ÁNTSZ-nek nem csak a magyarok tájékozatlansága miatt kell reklámoznia az oltást, hanem azért is, mert "ellensúlyozni kell az oltáselleneseket, akik a szövődményekre hivatkozva megpróbálják lebeszélni az embereket a védőoltásokról".

Azt, hogy mekkora lesz a járvány, az oltásokkal csak részben lehet befolyásolni. Sok függ a biológiától. "Nem lehet tudni, hogy lesz-e idén olyan törzs, amivel a lakosság még nem vagy nagyon régen találkozott" - fogalmazott Krisztalovics Katalin. A terjedést részben befolyásolja a lakosság viselkedése, de a szokásokon nem lehet változtatni. "Nem csinálunk semmi rosszat, élünk. Az emberek utaznak, tömegrendezvényekre járnak, a vírus pedig terjed."

Sokan betegen is bemennek dolgozni, mert féltik az állásukat. "Ezért nem is tudunk pontos adatokat gyűjteni az influenzajárványról, mert az emberek vagy nem mennek orvoshoz, vagy könyörögnek, hogy ne írja ki őket" - állítja Krisztalovics Katalin. Az orvos pedig senkit nem kényszeríthet otthon maradásra. Egyre gyakoribb viszont, hogy néhány vállalat úgy dönt, hogy nem vállalja annak a kockázatát, hogy influenzajárvány idején kiürüljön a cég, és előre beoltatja - persze önkéntes alapon - a dolgozóit.