Gallup: Gyurcsány megosztja a baloldalt

Vágólapra másolva!
A Magyar Gallup Intézet felmérése szerint a magyar választóknak csak 24 százaléka örült annak, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter váltja Medgyessy Pétert a miniszterelnöki pozíción. Az MSZP szimpatizánsok 60 százaléka, míg a Fidesz-szavazóknak csak 48 százaléka állította azt, hogy nem örül a cserének.
Vágólapra másolva!

A legkevésbé az MSZP-szimpatizánsok örülnek annak, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter váltja Medgyessy Pétert a miniszterelnöki pozíción - áll a Gallup felmérésében. A szeptember első hetében végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a magyar választóknak csak 24 százaléka fogadta pozitívan a cserét. Az MSZP szimpatizánsai körében a válaszadók közel kétharmada - 60 százalék - nyilatkozott úgy: nem örül a cserének. Ugyanez az arány a Fidesz-szavazók esetében 48 százalék volt.

A Gallup szerint a megkérdezettek leginkább az SZDSZ és az MSZP, illetve Medgyessy Péter közötti hatalmi harc eredményének tartják a történteket, és nem a lemondott kormányfő alkalmatlanságában keresik az okokat. A megkérdezetteknek csak ötöde vélte úgy, hogy Medgyessynek azért kellett mennie, mert "nem tudott úrrá lenni a gazdasági és költségvetési problémákon", 53 százalék szerint viszont azért, mert megromlott a viszonya az SZDSZ-szel, illetve az MSZP-vel.

Jelenleg a baloldali választók 62 százaléka, a fenntartások ellenére, tudomásul veszi a cserét, és rátermett, alkalmas miniszterelnök-jelöltnek tartja Gyurcsányt. Ugyanez az érték a Fidesz szavazók esetében 39 százalék, a teljes lakosság esetében pedig 48 százalék. A jelölt iránti szimpátia azonban a fenti értékeknél - mindhárom csoport esetében - alacsonyabb, hiszen a baloldali választók alig fele (45 százalék), a Fidesz-szimpatizánsok ötöde (20 százalék), míg a teljes felnőtt népesség 30 százaléka tartja egyben "szimpatikus jelöltnek" is Gyurcsányt - áll a Gallup felmérésében.

A kutatás során a megkérdezettek az általános szimpátia-skála mellett 9 jellemző tekintetében összehasonlították a leköszönő miniszterelnököt és a kormányfőjelöltet, illetve Orbán Viktor korábbi miniszterelnököt, a Fidesz elnökét. E szerint Gyurcsány több markáns vonása tekintetében hasonlít a Fidesz elnökére (ez Medgyessy Péter esetében korántsem mondható el), amennyiben a válaszadók többsége "célratörőnek", "intelligensnek", "jó szónoknak" és "erős, határozott politikusnak" gondolja őt, bár Orbán Viktor elfogadottsága magasabb minden felsorolt dimenzióban. A legfőbb különbség Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között az előző "tapasztalatlanságában" és a választók összefogására, érzelmi "mozgósítására" való korlátozottabb képességében van a megkérdezettek szerint. A választópolgárok közel fele (46 százalék) emellett ma még nem látja, milyen "jövőképet" ígér az új miniszterelnök az országnak - írta a Gallup.