Lemondott Solt Pál, a Köztársasági Etikai Tanács elnöke, majd a tagok közül még hárman távoztak, ezért négyre csökkent a testület létszáma, amely az alapszabálynak megfelelően feloszlatta önmagát - írja a Népszabadság. A tanács Medgyessy Péter kezdeményezésére alakult a jog és az etika érvényesülésének elősegítésére. A testület csak néhány állásfoglalást bocsátott ki.

A Köztársasági Etikai Tanács (KET) múlt hét pénteki ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben meghatározta az egyes hatalmi ágakhoz való viszonyát, és etikailag támadhatatlannak ítélte státusát. Ezt követően Solt Pál, a KET elnöke közölte: azonnali hatállyal lemond elnöki posztjáról és testületi tagságáról is. Erről a Népszabadságnak a leköszönt elnök adott tájékoztatást. Solt bejelentését követően Zlinszky János, majd később Györgyi Kálmán is lemondott. Györgyi azt is bejelentette, hogy Gönczöl Katalin - aki a pénteki ülésen nem vett részt -, felhatalmazta: jelentse be, hogy ő is megválik tagságától. Solt ekkor megállapította, hogy a testület az alapszabály értelmében megszűnt, működőképessége feltételeként ugyanis hat tagot határoztak meg, a lemondások után viszont csak négy maradt volna. A kilenctagú bizottság létszáma már korábban kettővel csökkent, mert Hankiss Elemér külföldi tartózkodása, Kilényi Géza pedig más megbízatása miatt távozott.

Solt lemondása okáról azonban csak annyit közölt, hogy személyes ügyről van szó, amelyről nem akar nyilatkozni. Azt viszont elmondta, hogy a testület elkészítette a köztársasági etikai kódex első tervezetét, amely így egyelőre befejezetlen marad.

A KET Medgyessy Péter kezdeményezésére tavaly májusban alakult. Elnökének a miniszterelnök Soltot kérte fel, akit kinevezése előtt azzal támadtak, hogy a Legfelsőbb Bíróság bírájaként nem vehetne részt ilyen testület munkájában. A kormányfő úgy nyilatkozott: átláthatóbb és tisztább közéletet, az írott és íratlan közösségi normák, a jog és az etika fokozottabb érvényesülését reméli a grémiumtól. A testület azonban csupán néhány állásfoglalást bocsátott ki, így például utaltak a közpénzek átláthatóságának fontosságára, a kedvezményes lakáshitelek kapcsán pedig kinyilvánították: etikátlan lehet, ha közéleti szereplők vesznek igénybe ilyet.