A szerzői jogi törvény május 1-én életbe lépő módosítása miatt jelentősen drágulhatnak a tankönyvek. A módosítás értelmében ugyanis minden szerzőnek, fordítónak és jogutódaiknak is jár a jogdíj - írja a Népszabadság. A kiadók szerint a másik lehetőség, hogy kevesebb vers, idézet kerül a tankönyvekbe, azaz áruk nem, csak minőségük változik jelentősen.

Akár 80 százalékkal is emelkedhet a tankönyvek ára, mivel a szerzői jogi törvény május 1-től életbe lépő módosítása értelmében a jövőben csak a nem üzletszerű kiadásban készült könyvekben felhasznált irodalmi és zeneművek után nem kell jogdíjat fizetni. Mivel azonban a tankönyvkiadás Magyarországon 1991 óta piaci alapon működik, májustól minden szerzőnek, műfordítónak és jogutódaiknak is jár majd a jogdíj, ami jelentős drágulást eredményezhet - írja a Népszabadság.

A jogdíj a szerző életében és a halálától számított 70 évig illeti meg őt, illetve jogutódait. Szintén fizetni kell a műfordítóknak, az előadóművészeknek, a hangfelvételek vagy a filmek készítőinek. Jelenleg kivételnek - írja a lap - csak a művészeti alkotások, képek készítői számítanak, de a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete szerint hamarosan az ő műveikre is vonatkozik majd a jogdíjfizetési kötelezettség.

Az árakat a jogdíjon kívül az is emeli, hogy a szerzők és jogutódaik felkutatása legtöbbször nehézkes és költséges. A tankönyvek árát azonban korlátozzák. Az Oktatási Minisztérium minden évben meghatároz egy összeget, amelynél nem lehet drágább egy tankönyv sem. Azok a tankönyvek pedig, amelyeknek ára több mint 150 százalékkal nőtt az előző évihez képest, nem kerülhetnek fel arra a listára, ahonnan az iskolák rendelik a könyveket. Még tovább drágítja a tankönyveket, hogy az áfakulcs az eddigi 0-ról 5 százalékra emelkedtek a tankönyveknél, az atlaszok, hangkazetták, kották áfája pedig 15 százalékra nőtt.

Ha a helyzet nem változik, előfordulhat, hogy a kiadók úgy csökkentenik a költségeket, hogy romlik a tankönyvek minősége. Rosszabb papírt, olcsóbb, csak fekete-fehér festéketasználnak és silányabb minőségű kötési technikákat alkalmaznak - írja a lap. Kevesebb lehet a tankönyvekben az eredeti forrás, de elképzelhető az is, hogy csak az olcsóbban megszerezhető verseket, kottákat, képeket, térképeket teszik be a kötetekbe. Lehet, hogy egy kiadó kizárólagos jogot szerez egy alkotó műveire, így egyik irodalomkönyvben lesz Radnóti-vers, a másikban nem.