Elítélték az oltásellenes szülőket

Kiskorú veszélyeztetésének bűntettében bűnösnek mondta ki a bíróság azt a házaspárt, akik megtagadták, hogy gyerekeik megkapjanak bizonyos kötelező oltásokat. A házaspárt hat-hat hónapi, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották.

Kiskorú veszélyeztetésének bűntettében bűnösnek mondta ki a Szombathelyi Városi Bíróság pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében a Zöld-házaspárt, a gyermekeik a kötelező védőoltását megtagadó szülőket. A házaspárt hat-hat hónapi, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották. A vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek, az ítélet nem jogerős.

"A szülők a kötelező védőoltások beadatásának elmulasztásával veszélyeztették gyermekeik egészségét, testi fejlődését" - mondta az ítélet indoklásában az első fokon eljáró bíró.

A szombathelyi Zöld József Balázs és felesége a tárgyaláson az utolsó szó jogán is azt hangoztatta: "felelőséggel és átgondoltan" döntöttek, amikor tartva a mellékhatásoktól, nem engedték beadatni gyermekünknek néhány védőoltást. A házaspár szerint nem veszélyeztették a gyermeket. Elmondták, "csupán a szokásostól eltérő megoldást választottak", gyermekeik immunizálására homeopátiás szereket alkalmaztak, illetve egy Magyarországon nem törzskönyvezett oltóanyagot adattak be.