Az Alkotmánybírósághoz fordult egy meleg férfi, mert a törvények nem teszik lehetővé, hogy azonos nemű lengyel állampolgárságú élettársa egyszerűsített módon kapjon letelepedési engedélyt. Az egyszerűsített letelepedés lehetőségével jelenleg csak a házasok élhetnek "családegyesítés" címén.

Az Alkotmánybírósághoz fordult egy meleg férfi, mert a törvények nem teszik lehetővé, hogy lengyel állampolgárságú élettársa egyszerűsített eljárásban kapjon letelepedési engedélyt. A férfi ügyét képviselő Habeas Corpus Munkacsoport jogvédő szervezet közleménye szerint a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény jelenleg csak házasok számára teszi lehetővé az egyszerűsített letelepedést családegyesítés címén.

A meleg férfi szeretne lengyel állampolgárságú társával élettársi kapcsolatban élni Magyarországon, azonban a törvény megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy egyszerűsített letelepedési kérelmet nyújtsanak be. A Habeas Corpus közleménye szerint a legfőbb probléma, hogy a törvény a heteroszexuális élettársak számára sem biztosít ilyen lehetőséget, az azonos nemű párokkal szemben azonban nekik lehetőségük van arra, hogy ez esetben összeházasodjanak, még ha csak az egyszerűsített letelepedés érdekében teszik is. "Azonban egy homoszexuális párnak nincsen lehetősége a házasságkötésre, s emiatt az egyszerűsített letelepedést sem kérelmezhetik" - fogalmaz a közlemény.