Az adatvédelmi biztos szerint Keller László közpénzügyi államtitkár jogszerűtlenül kezdett vizsgálódni politikusok vadászataival kapcsolatosan. Keller viszont úgy véli, nem személyes adatokat kért egyes politikusok vadászatai kapcsán, csak olyan közérdekű adatokat, amelyekből kiderülnek: történtek-e visszaélések.

Az adatvédelmi biztos fenntartja azon álláspontját, hogy Keller László közpénzügyi államtitkár a politikusok vadászatával kapcsolatosan jogszerűtlenül kezelt adatokat - erősítette meg korábbi véleményét szerdán az MTI-nek Péterfalvi Attila.

A bíróság hétfőn rendelte el Péterfalvi Attila tanúkénti meghallgatását a közpénzügyi államtitkár által a Népszabadság ellen indított két sajtóperben, és a Magyar Nemzettel szembeni eljárásban is úgy döntött: az ombudsman meghallgatása érdekében napolja el a tárgyalásokat. A kifogásolt írások a Népszabadságban június 2-án és 8-án, míg a Magyar Nemzetben 3-án és 8-án jelentek meg.

Keller László a tárgyaláson azt mondta: az adatvédelmi biztos által kiadott állásfoglalások nem tartalmaznak semmit, ami arra utalna, hogy törvényt sértett volna.

A külföldön tartózkodó Péterfalvi Attila az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán hangsúlyozta, nem szeretné kommentálni az elhangzottakat, főként úgy, hogy nincs idehaza. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az ügy kapcsán közzétett második állásfoglalására, amelyben - mint mondta - "egyértelműen benne van, hogy jogszerűtlenül kezelt ilyen adatokat" az államtitkár.

Az adatvédelmi biztos a vadásztársaságoktól beszerzett adatok megsemmisítésére hívta fel Keller Lászlót, aki június 8-án közzétett nyílt levelében elfogadhatatlannak nevezte az eljárást és az ombudsman állásfoglalását. Emellett arra kérte Péterfalvit, hogy vizsgálja felül intézkedéseit. Péterfalvi Attila végül június 11-én levélben közölte Keller Lászlóval, hogy elrendeli az államtitkár birtokába került, "jogellenesen megszerzett" vadászati naplók és trófeabírálati összesítők megsemmisítését.

Keller László keresetében arra hivatkozott, hogy nem személyes adatokat kért egyes politikusok vadászatai kapcsán, csak olyan közérdekű adatokat, amelyekből kiderülnek: történtek-e visszaélések, érte-e kár az államot azért, mert esetlegesen nem fizették ki egy-egy nagyvad kilövését.