Juhász Ferenc honvédelmi miniszter arra kéri az Irakban dolgozó magyar civileket, hogy mihamarabb térjenek haza. Juhász a kint dolgozók Magyarországon tartózkodó rokonainak a segítségét is kéri ehhez. A honvédelmi miniszter ezzel meg szeretné előzni, hogy magyar állampolgárok is a korábban túszul ejtett külföldiek sorsára jussanak.

 

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdán reggel egy televíziós műsorban felszólította mindazokat, akiknek rokonuk civilként Irakban dolgozik, hívják haza hozzátartozóikat. "Már korábban is kértük, hogy szülők, hozzátartozók, rokonok, akik tudnak arról, hogy civilek vannak a pályán, azok legyenek szívesek, jobb belátásra bírni (őket), hívjuk őket haza közösen" - mondta miniszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Juhász Ferenc szerint az, hogy a terroristák a közelmúltban külföldi civil túszokat ejtettek Irakban, arra figyelmeztet, hogy meg kell előzni a bajt.

"Nem vagyunk képesek kontrollálni azt, hogy ki van ott, milyen munkavégzéssel, nem vagyunk képesek biztosítani az ő személyes biztonságukat" - mondta. A miniszter szerint az Irakban szolgáló magyar katonák nem tartanak kapcsolatot az esetlegesen kint dolgozó magyar civilekkel, s a kormány nem is tudja, hogy hányan dolgoznak Irakban különböző cégeknél, mert a munkavállalók nem jelentkeznek be a magyar hatóságoknál.

Mint mondta, "az egyedüli lehetőségünk (...) a nyilvánosság ereje (...), az, hogy ilyen módon is szólunk a társadalomhoz, hogy emberek, ne engedjük". Hozzátette: ezek a civilek "fegyver nélkül, védelem nélkül vannak ott, nincs még ott a helyük". Juhász Ferenc szerint a spanyol és a Fülöp-szigeteki döntésnek, a katonák hazahívásának rossz üzenete van. "A terrorizmust bátorítja, hogy érdemes eszközöket felhasználni, mert ez eltántoríthat országokat az értékeik képviseletében, védelmében".