Idén az állam hozzájárulása híján a privát szféra szponzorálja a Budapest Plázst, mely éttermekkel, internettel és sporttal várja a Duna partjára készülőket. A vasárnapi ünnepi megnyitón afrikai zenészek óriásbábukkal és ötven kongadobbal vonulnak fel a homokkal és gyepszőnyeggel bevont másfél kilométeres partszakaszon.

Az újpesti alsó rakpart augusztus 8-a és 29-e között "elmegy szabadságra" - mondták a Budapest Plázs szervezői. Hétközben a Plázs reggel kilenctől éjfélig, hétvégén hajnali egy óráig lesz nyitva, a belépés az idén is ingyenes. A szervezők egy "mini várost" építenek fel, "az élhetőbb várost szolgáló térátrendezés és a felhőtlen kikapcsolódás jegyében". "Budapest városban rekedt lakosságát várjuk, azokat, akik nem tudnak elmennei nyaralni" - mondta Dióslaki Gábor szervezők nevében.

A Plázs 2-300 milliós költségvetését privát szponzorok fedezik, a szervezők "nem értik, a magyar állam miért nem tudja támogatni" a Plázst. Bér Beatrix ötletgazda elmondta, hogy hiába pályáztak támogatásért a Sportminisztériumnál, a Kulturális Minisztériumnál és a fővárosnál is.

A Budapest Plázs három nap alatt épül fel, de az előkészületek már január óta folynak. Az idén gyepszőnyeget és többször szitált magyar homokot használnak, melyet nem fúj el a szél. Gál Szilvia építészeti vezető elmondta, hogy elektromos kábeleket fektettek le, megoldották a vízhálózatot, hatalmas napelemek segítségével pedig még meleg víz is lesz a Plázson. Lesz zuhanyzó, öltöző, négy éttermi blokk; a kiszolgálóegységek hatalmas buborékokat mintáznak majd. A mobil vécéket paravánok mögé rejtik, a szalagkorlátokat leszerelik, a megmaradt csonkokból ülőkéket alakítanak ki.

A Plázs három nagy részre oszlik: a Margit hídhoz közeli szakaszon kulturális programok, kiállítások, a másodikon gyerekjátékok, homokozó, a harmadikon pedig sportprogramok várják az ide látogatókat. Körülbelül másfél millió látogatóra számítunk - mondta Dióslaki Gábor. Lesznek koncertek, filmvetítések, fitneszbemutatók és hőlégballonos utazásra is lesz lehetőség. Az Olimpiai sátorban és az éttermekben óriás kivetítőkön közvetítenek Athénból, és internethasználatra is lehetőséget biztosítanak. Egy íves "párakapu" alatt áthaladva a porlasztott vízfüggöny felfrissíti majd a látogatókat.

Az első héten francia kulturális programokat szerveznek, a másodikra a brüsszeli testvérrendezvényről érkezett belga fellépők és művészek szórakoztatnak majd, a harmadik héten az előzőek a magyar kultúrával is kiegészülnek. A programról a Pesti Est különszáma ad felvilágosítást.