Jövőre várhatóan több mint 65 kilométer főutat újít fel a főváros, mintegy 13 milliárd forintért. A kormány még májusban ígéretet tett, hogy 2005-től az utak felújítására fordított minden önkormányzati forinthoz további egy forintot tesz hozzá. Demszky Gábor főpolgármester reméli, hogy az új kormány is be fogja tartani ezt a megállapodást. A remélt összeg lehetővé tenné, hogy a kátyúk foltozgatása helyett faltól falig felújíthassák az utakat.

Naponta több mint egymillió gépkocsi jár a főváros útjain. Évente 20 ezer autóval, azaz 80 kilométeres összefüggő kocsisorral van több Budapesten. A Fővárosi Közterületfentartó Vállalat munkatársai április 4-ig összesen közel 53 ezer kátyút regisztráltak.

A Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén többek között a 2005-ben esedékes útfelújításokról tárgyalt. Jövőre várhatóan több mint 65 kilométer főutat újít fel és javít ki a főváros, mintegy 13 milliárd forintért, és a tervek szerint minden évben átlagosan 50 kilométer utat újítanak majd fel. Budapest útjait átlagos terhelés mellett 20 évente kellene felújítani, vagy 25 évente a teljes szerkezetüket átépíteni. Jelenleg az utak 46 százaléka rossz minőségű, átépítésük elengedhetetlen.

Az idei 4,7 milliárdos út-, híd- és felüljáró-felújítási költségekhez képest a főpolgármester szerint jelentős előrelépés a tervezett 13 milliárd forint. "Ha csak az utakat nézzük, azt mondhatjuk, hogy Budapest jövőre ötszörös sebességre kapcsol a felújításban" - mondta Demszky Gábor az útfelújításokról korábban. A főpolgármester szerint ez az összeg lehetővé teszi, hogy "ne kátyúzgatásról beszéljünk, hanem faltól falig felújíthassuk az utakat". A kormány még májusban ígéretet tett, hogy 2005-től az utak felújítására fordított minden önkormányzati forinthoz az állam további egy forintot tesz hozzá. A főpolgármester az [origo]-nak elmondta, hogy az elsők között lesz, akik találkoznak Gyurcsány Ferenccel miniszterelnöki kinevezése után, addig azonban értelmetlennek látja, hogy tárgyaljon a miniszterelnök-jelölttel a Medgyessy-kormány ígéretéről. "Remélem, hogy az új kormány is be fogja tartani ezt a megállapodást" - tette hozzá.

Ami az idei felújításokat illeti, Demszky szerint minimális forgalomkorlátozás mellett, az ígéreteket betartva készültek el az utak és felüljárók, többek között a Leányka utcai és a Hungária körúti felüljáró. A főpolgármester kiemelte a 2-es metró sikeres átépítését is. A Fővárosi Közgyűlés hamarosan megalkotja útkezelői szabályzatát is. A rendelet rögzíti majd, hogy az új és a felújított utakon 5 évig nem lehet a burkolatot megbontani.

2005-ben teljes felújításra, pályaszerkezet-átépítésre csaknem 19 kilométer útszakaszon kerül sor 9,9 milliárd forintból, részleges felújításra további 31 kilométeren 3 milliárd forintból. Jövőre előreláthatólag 14 útszakasz újul meg teljesen. A legfontosabbak ezek közül a Szentendrei út, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Király utca és az Üllői út. 36 útszakasz pedig kopásállóbb burkolatot kap városszerte. A munkálatokat előreláthatólag 2005 nyarán kezdik el.