Mádl Ferenc köztársasági elnök keddi megbeszélésükön ígéretet tett Kovács Lászlónak, az MSZP elnökének: a 30 nap leteltét követő első munkanapon megnevezi a miniszterelnök-jelöltet. Kovács László pedig arra tett ígéretet, hogy a koalíció egyhangúlag meg fogja szavazni a koalíció közös jelöltjét, Gyurcsány Ferencet.

Kedden találkozott Mádl Ferenc köztársasági elnök és Kovács László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, hogy áttekintsék az elmúlt hetek eseményeit és értékeljék a kialakult helyzetet. Kovács László megerősítette, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció közösen, az MSZP-kongresszus döntésének megfelelően Gyurcsány Ferencet jelöli miniszterelnöknek, és azt kérte a köztársasági elnöktől, hogy a 30 nap elteltével a lehető leghamarabb jelölje meg az új miniszterelnököt. Mádl Ferenc megígérte, hogy a 30 nap leteltét követő első munkanapon megnevezi a jelöltet - tette hozzá az MSZP elnöke. Kovács László pedig ígéretet tett, hogy a koalíció egyhangúlag meg fogja szavazni az MSZP-SZDSZ közös jelöltjét, vagyis Gyurcsány Ferencet.

Az új kormány összetételéről nem akart beszélni a pártelnök, mindössze annyit mondott, hogy a hét második felében vagy a jövő hét elején lehet szó leghamarabb nevekről. Egyelőre még a koalíciós egyeztetések zajlanak a kormányprogramról, a kormány szerkezetéről és a koalíciós megállapodásról.

A keddi koalíciós egyeztetés utáni sajtótájékoztatón Kovács László és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke annyit árult el a megbeszélésről, hogy a kormányprogram készítésének menetrendjét, az eddig elvégzett munkát tekintették át. Kovács szerint szeptember 20. körül elkészülhet az új kormányprogram javaslata. Ebben a politikai célok megfogalmazása mellett leltárba veszik, hogy mely ígéretek teljesültek, illetve melyek azok, amelyekre idő vagy pénz hiányában nem volt lehetőség.

Kuncze is hasonlóan nyilatkozott. Közölte, az új kormányprogram alkalom arra, hogy kiderüljön, mi valósult meg eddig a programból. Hozátette, nem csak 2006-ig szól a program, az élet nem áll meg ekkor. Kuncze Gábor elmondta, hogy az SZDSZ hivatalos fórumon nem követelt új miniszteri tárcákat, pártja vasárnapi "szabad tanácskozása" nem az SZDSZ hivatalos testülete, hanem egy baráti fórum.