A hungaristákról tárgyalt a nemzetbiztonsági kabinet

2004.09.08. 19:42

Az októberi hungarista tüntetés volt a téma a nemzetbiztonsági kabinet szerdai ülésén. Az általánosan elfogadott álláspont az volt, hogy minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni a demonstrációt. A Fidesz nyilatkozatban ítélte el a tüntetést, ugyanakkor kérdőre vonta a belügyminisztert, hogy a rendőrség miért nem lép most, amikor korábban olyan sikeresen akadályozták meg  a Medgyessy Péter miniszterelnök háza elé szervezett tüntetést.

A tervezett hungarista demonstráció kezelésével foglalkozott a nemzetbiztonsági kabinet szerdai ülésén - közölte egy magát megnevezni nem kívánó, a kormányhoz közel álló tisztviselő szerdán este.

Elmondta: a nemzetbiztonsági kabinet ülésén egységes volt az álláspont, hogy minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni a szélsőséges erők - így a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport - "minden olyan akcióját, ami sérti a lakosság jogérzékét és kárt okoz Magyarország nemzetközi megítélésének". A testület megvizsgálta, milyen jogi és politikai eszközök vannak a helyzet kezelésére - mondta az ülésen résztvevő, magát megnevezni nem kívánó tisztviselő.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, a testület elnöke közölte: "ennek az általános és generális kezeléséről volt szó, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint korábban, de megfeleljünk a jogállamiság szabályainak. Ezt vizsgáltuk meg". Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági kabinet nem váratlanul, hanem a szokásos rend szerint ült össze a szerdai kormányülést követően.

A nyíltan Szálasi-barát, magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-re demonstrációt jelentett be az Andrássy úti Terror Háza elé, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezt tudomásul vette.

 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK