Rendszeresen egyeztetnek majd a romák az EU-val

2004.11.09. 19:48

Konzultatív tanács egyezteti majd a magyarországi romák problémáit az EU-val. Az öttagú tanács évente négyszer találkozik majd Vladimír Spidlával, a szociális és esélyegyenlőségi biztossal. Lévai Katalin az Európai Parlament jogi bizottságának elnöke,és az Európai Parlament romajogi pártközi csoportjának vezetője, elmondta: elsőként Magyarország kötött ilyen jellegű együttműködést Brüsszellel.

Konzultatív tanács jön létre a magyarországi romák körében, az ötfős testület évente négy alkalommal találkozik Vladimír Spidlával, a szociális és esélyegyenlőségi ügyek leendő európai biztosával - jelentette be kedden Brüsszelben Lévai Katalin (MSZP) európai parlamenti képviselő, aki a konzultatív tanács és a bizottság közötti közvetítést vállalta.

 

A magyar romák képviseletében 24 jeles közéleti személyiség szakmai látogatást tesz szerdáig Brüsszelben. E programjuk keretében találkoztak kedden a cseh biztosjelölt kabinetjével.

 

A tanács létrehozásával az a cél, hogy folyamatos legyen a kapcsolat és az együttműködés a magyar romák és a brüsszeli bizottság között - mondta el az MTI-nek Lévai Katalin, aki az Európai Parlament jogi bizottságának alelnöke és az EP úgynevezett romajogi pártközi csoportjának vezetője is. Hozzátette, elsőként Magyarország és Brüsszel között jön létre ilyen típusú kapcsolattartás.

 

Lévai Katalin azt is elmondta, hogy a most folyó brüsszeli látogatást első állomásnak tekinti a romákkal folytatandó együttműködésben, amelyet az elkövetkező öt évben - EP-képviselősége idején - folyamatos kapcsolatként kíván kezelni. Egy hónapon belül sor kerül például Budapesten arra a rendezvényre, amelyen a romák képviselői Baráth Etelét, az EU-ügyekért felelős minisztert hallgathatják meg egyebek között arról, hogyan lehetséges felhasználni az uniós támogatásokat a romák érdekében. Lévai Katalin leszögezte: rendszeres együttműködést, közös gondolkodást, közös programalakítást szeretne a romákkal, és ebben az utóbbiak is partnerek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK