A kormány hamarosan tájékoztató kampányt indít a kettős állampolgárságról szóló népszavazás várható hatásáról - tudta meg a Népszabadság. Ha a kettős állampolgárságra a többség igennel voksol, a parlamentnek a jövő év tavaszán meg kell alkotnia a szükséges törvénymódosítást. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a kettős állampolgárság kérdésében előzetes gondolkodásra van szükség.

Amennyiben a december 5-i népszavazáson a többség támogatja a kedvezményes honosítást, csak olyan törvénymódosítás születhet, amely teljes értékű állampolgárságot biztosít a határon túli magyaroknak - jelentette ki Petrétei József igazságügy-miniszter. Ebben az esetben a parlamentnek a jövő tavaszi ülésszakon módosítania kellene az állampolgárságról szóló kétharmados törvényt, egy új honosítási jogcímmel egészítve ki azt.

Aki rendelkezik magyarigazolvánnyal, illetve más - később szabályozandó - módon igazolni tudja a magyar nemzetiséghez való tartozását, annak kérelmére azonnal magyar állampolgárságot kell majd adni. Más mérlegelési szempontnak nem lehetne helye, miközben a honosításnak több feltétele is van: ne sértse a magyar állam érdekeit, a kérelmező legyen büntetlen előéletű, rendelkezzék magyarországi lakóhellyel, igazolja a megélhetés és a lakhatás feltételeinek meglétét.

A tárca szakértői által készített dokumentum szerint az állampolgársághoz jogok és kötelezettségek sora kapcsolódik, ezért a miniszter úgy véli: a kedvezményes honosítást támogató népszavazás kusza jogi helyzethez vezethet. A honosítottak feltétel nélkül letelepedhetnének Magyarországon, emellett uniós állampolgársághoz juthatnának. A miniszter szerint ez itthon és a közösségen belül is konfliktusokhoz vezethetne.

A kormány tájékoztató kampányt indít a népszavazás várható hatásairól, és az igazságügy-miniszter után más tárcák is beszámolnak a döntés várható következményeiről.

Gyurcsány szerint át kell gondolni

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a kettős állampolgárság kérdésében előzetes gondolkodásra van szükség, és durva leegyszerűsítés lenne, ha valaki azt állítaná, hogy csak a pénzről van szó - mondta a Magyar Rádiónak adott keddi interjúban. Gyurcsány szerint egyelőre senki nem tudja, hogy hosszabb távon mi lesz a következménye a kettős állampolgárság elfogadásának.

"Orbán Viktor nem mond igazat" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Fidesz elnökének korábbi nyilatkozatára reagálva. Az ellenzéki párt elnöke azt mondta, hogy a költségvetésnek nem kerül pénzébe a kettős állampolgárság bevezetése. "Úgy gondolja valaki, hogy van kétfajta állampolgárság, egy magasabb rendű meg egy alacsonyabb rendű? Ön úgy gondolja, hogy az állampolgárok nem kapnak alanyi jogon a magyar államtól juttatásokat?" - kérdezte a kormányfő.