Ezentúl nem bilincselhetnek a parkolási cégek az érvényes parkolójegy hiánya miatt - határozott a fővárosi közgyűlés. Így megszűnik az autósokat sújtó eddigi kettős büntetés.

Korlátozta a kerékbilincs használatát a fővárosi közgyűlés. A parkolási társaságok ugyanis azokat az autókat is megbilincselték, amelyeknek lejárt a parkolócédulájuk. Ezután azonban nem lehet párhuzamosan parkolási pótdíjjal és kerékbilincssel is büntetni a parkolójegy miatt az autósokat. Csak pótdíjjal sújthatnák a parkolási társaságok az érvényes parkolójegy nélküli autósokat.

A parkolási cégek kerékbilincselési gyakorlatát a fővárosi közterület-felügyelet vezetője is jogszerűtlennek minősítette. A főpolgármester ezért a héten kezdeményezte, hogy ne lehessen a fizetőparkolókban megbilincselni azokat az autókat, amelyeknek nincsen érvényes parkolójegyük.

A képviselők arról is döntöttek: a tiltott helyen parkoló autókat indokolt esetben természetesen továbbra is meg lehet bilincselni, de ezentúl parkolási pótdíjat nem lehet kiszabni párhuzamos büntetésként.