Újraírathatják a matekérettségit néhány iskolában

Vágólapra másolva!
Új kérdésekkel újranyomtatják a hátralévő érettségi tárgyak kérdéssorait. Történelemből így szerdán már új kérdésekre válaszolnak a diákok, a vizsga azonban 8 helyett 10-kor kezdődik. A magyarérettségit biztosan nem íratják újra, a matematika esetében viszont a dolgozatok kijavítása után mérlegelik, hogy esetleg bizonyos iskolákban megismételtetik a vizsgát.
Vágólapra másolva!

Új kérdésekkel újranyomtatják a hátralévő érettségi tárgyak tételeit - erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Magyar Bálint oktatási miniszter állapodott meg. Magyar a keddi kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: a szerdai történelem írásbeli érettségi vizsga reggel 8 óra helyett 10 órakor kezdődik. Történelemből megváltoztatják a közép- és emelt szintű érettségi tételek kérdéseit is. Azok a diákok, akik idegen nyelven tesznek történelem vizsgát - közép és emelt szinten is -, május 21-én 10 órakor vizsgáznak.

Az érettségi vizsgatételeket az érettségi vizsgát szervező intézmények 2005. május 11-én 06.00 óra és 07.00 óra között a megyei közigazgatási hivataloknál vehetik át. A fővárosi intézmények a vizsgatételeket a fenti időponttól kezdődően a Vasas Sport Klub (Budapest, XIII., Fáy u. 59.) létesítményében vehetik át.

Az Oktatási Minisztérium ADAFOR-rendszeren értesíti az iskolaigazgatókat, hogy a 2005. május 16-án kezdődő héttől a vizsgaidőszak hátralévő vizsganapjain mely vizsgatárgyakból mely időpontban kell átvenni az új vizsgatételeket.

"Gyalázatos dolog, ami történt" - mondta az oktatási miniszter, aki bűncselekménynek, szolgálati titok megsértésének nevezte az érettségi témakörök kiszivárogtatását. A miniszter úgy vélte: a kétszintű érettségi elleni koncentrált, politikai támadásról van szó.

A miniszter szerint azért valószínű, hogy az új, kétszintű érettségi elleni támadás része a tételek kiszivárogtatása, mert a korábbi években nem fordult elő ilyen szintű botrány. A tételeket - a magyar és a matematika kivételével - eddig is előre megkapták az iskolák. Eddig azonban csak az fordult elő, hogy néhányan a saját hasznukra megszereztek tételeket. Az, hogy ilyen sokan megismerhessék a kérdéseket, nem fordult elő hosszú ideje - mondta Magyar.

Hozzátette: a nyilvánosságra került tételek már kinyomtatott példányok voltak, így azok biztosan azután kerültek illetéktelenekhez, hogy az iskolák megkapták a kérdéseket. Ezért nem a minisztérium vagy háttérintézményei a felelősek a történtekért a miniszter szerint. A kétszintű érettségi rendszere nem arra koncentrált, hogy azt a bizalmi viszonyt, ami évtizedek óta létezett a minisztérium és az iskolák között, ne lehessen fenntartani - tette hozzá.

A miniszter és az oktatási ombudsman úgy vélte, hogy a magyarérettségi kérdéseit csupán kevés diák ismerhette meg előre, ezért azt nem indokolt újraíratni. A matematikaérettségivel kapcsolatban a körülbelül ezer érettségiztető iskolából eddig 20 bejelentés érkezett, hogy a gyerekek láthatták a tételeket vagy értesülhettek egyes kérdésekről. "A dolgozatok kijavítása után lehet eldönteni, hogy adott iskolákban újra kell-e íratni a vizsgát" - mondta a miniszter.

Az érettségibe ezután a Belügyminisztériumot (BM) is bevonják: a BM gondoskodik arról, hogy a nyomdából a tételek eljussanak a közigazgatási hivatalokba, onnét pedig a hivatalvezetők továbbítják a tételsorokat az iskolákba.

Magyar Bálint arra a kérdésre, hogy lemond-e, közölte: a legfontosabb feladat, hogy az érettségi körüli gondokat megoldja, és most ezzel foglalkozik.