Javul a helyzet az elöntött falvakban

Vágólapra másolva!
Lassan, de folyamatosan javul a helyzet a belvíz sújtotta településeken a Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint. Három napja tart az elhárítás. Az esőzések és a belvíz miatt 500 ház károsodott, 22 embert kellett kitelepíteni. Csütörtökön Hidasnémetinél tetőzött a Hernád folyó.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Júniusban is áradt a Hernád

Lassan, de folyamatosan javul a helyzet az özönvízszerű esőzések miatt belvíz sújtotta a településeken - közölte csütörtök délután Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Már a legsúlyosabban károsult települések - Szikszó, Mezőberény, Gyomaendrőd vagy éppen Kisújszállás - közintézményei elől is elhárították a "vízi akadályokat", így elmondható, hogy folyamatos, lassú javulás észlelhető az ország belvíz által sújtott területein - mondta Dobson.

A három napja tartó katasztrófavédelmi elhárítás során öt megyében - Borsodban, Békésben, Jász-Nagykun-Szolnokban, Hajdúban és Somogyban - kellett beavatkoznia a hatóságoknak - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy mintegy másfélezer lakóházat veszélyeztetett a víz, és ebből "tényleges károsodás csaknem 500 házat ért". Kitelepíteni 22 embert kellett az elhárítások során. A változékony hétvégi időjárás miatt továbbra is teljes készültségben vannak a katasztrófavédelem munkatársai.

Csütörtökön Hidasnémetinél 280 centiméterrel tetőzött a Hernád, a mértékadó vízmércén 280 centimétert mértek - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője, Csont Csaba. A rendkívül csapadékos időjárás miatt árhullámok alakultak ki, a folyó vízszintje meghaladta az első fokú árvízvédelmi szintet, ezért készültséget rendeltek el.

Hidasnémetinél mérsékelt apadás várható a Hernádon, Gesztelynél pedig augusztus 20-ra várják a tetőzést. Az Ékövizig első fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a dél-borsodi térségben. A 3724-es számú úton Novajidrány és Vizsoly között a Hernád áradása miatt jelenleg öt-tíz centiméteres vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

Lamperth Mónika belügyminiszter sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az önkormányzati ingatlanokban, utakban, hidakban keletkezett károkat megtéríti a Belügyminisztérium. Idén 1,6 milliárd forinttal kellett megnövelni a belügyi tárca vis maior alapját, s jelenleg pedig 844 millió forintnyi összeg áll rendelkezésre - közölte Lamperth.