Hamarabb próbálják ki a drogokat a fiatalok

Vágólapra másolva!
A fiatalok egyre korábban próbálják ki a különböző kábítószereket - közölte a kormányszóvivő a hazai droghelyzetről szóló, legújabb jelentésre hivatkozva. A fogyasztók körében a legnépszerűbb kábítószer továbbra is a marihuána, ezt az amfetamin-származékok követik, majd a heroin.
Vágólapra másolva!

Elkészült a droghelyzetről szóló jelentés a kormány számára - jelentette be Batiz András kormányszóvivő. A 2004. évre vonatkozó jelentés szerint, mindent összevetve nem történt számottevő változás a magyarországi kábítószerhelyzetben - mondta Batiz. A fogyasztók körében a legnépszerűbb kábítószer továbbra is a marihuána, ezt az amfetamin-származékok követik, így az extasy, majd a heroin. Kokaint továbbra is csak szűk körben használnak, nyilván azért, mert nagyon drága - jegyezte meg a kormányszóvivő. Az intravénás drogosok körében HIV-, az AIDS-fertőzés alig észlelhető, a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya azonban az átlagpopulációhoz képest magas.

A budapesti fiatalok körében folytatott vizsgálat alapján megállapítható, hogy bár az egyszeri kipróbálók száma minimálisan emelkedett, a gyakori használóké érdemben nem változott. A kormányszóvivő ugyanakkor kiemelte, hogy a fiatalok egyre korábban próbálják ki a különböző szereket, többségében a könnyű drogokat.

Az elterelésben részt vevők száma folyamatosan nő. A kábítószer-túladagolás miatt bekövetkező halálesetek száma alig változik. 2000-ben 38-an, 2001-ben 40-en, 2003-ban 32-en, 2004-ben pedig 34-en haltak meg kábítószer-túladagolásban.

Opiát vagy opiát alapú szerek miatt kezeltek száma több mint 20 százalékkal csökkent 2004-ben, ami azt mutatja, hogy ez a drog kevésbé népszerű már. Az illegális szerek (így a cannabis, a heroin, a kokain, az amfetamin-származékok, az extasy vagy az LSD) aránya valamelyest csökkent, 2004-ben ez a hányad 43,3 százalék volt. A felhasználók többsége olyan szereket használ, amelyek legálisan is beszerezhetők - gyógyszerek, altatók, nyugtatók, csillapítók, illetve ezek alkohollal párosítva.

Az előző évhez képest 6 százalékkal csökkent azoknak a drogfogyasztóknak a száma, akiket valamilyen egészségügyi intézményben kezeltek. A kezelésben résztvevők között a férfiak aránya 67 százalékra nőtt.