Másfél év haladék a korszerűtlen strandoknak

Vágólapra másolva!
Még másfél évig működhetnek a vízforgató nélküli medencék is a kormány döntése értelmében. A korszerűtlen medencéket azonban csak szigorú felügyelet mellett lehet használni, a vizet legalább kéthetente vizsgálni kell.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A kormány 2006. december 31-ig adott haladékot arra, hogy a közfürdők vízforgató berendezéssel szereljék fel medencéiket - jelentette be a kabinet szerdai ülését követően Batiz András kormányszóvivő. Ha nem módosítják a jogszabályt, közel kétszáz strandot kellett volna bezárni májusban.

A kormányszóvivő utalt arra, hogy a közfürdők létesítéséről és működéséről szóló 1996-os szabályozás értelmében 2002. december 31-ig kellett volna vízforgatót szerelni a medencékbe, de ennek teljesítése 667 medence esetében elmaradt, majd a módosított határidőt sem tudta tartani az érintett intézmények egy része.

A vízforgató közegészségügyi szempontból fontos, ugyanis ahol nem forgatják a vizet, ott gyakrabban fordul elő fertőzés, szemgyulladás, bőrkiütés vagy bélrendszeri panasz.

A következő másfél évben ezért csak akkor üzemeltethetők vízforgató nélküli medencék, ha azok vizét legalább kéthetente megvizsgálják, és az eredményt a strand bejáratánál közzé is teszik. Nem megfelelő vízminőség esetén soron kívüli vizsgálat következik, a medence napi üzemidejét a felére kell csökkenteni, és az ÁNTSZ-t is értesíteni kell. Ha a vízminőség három egymást követő esetben nem megfelelő, akkor a medencét be kell zárni.

Az elmúlt években lehetett pályázni állami támogatásra, összesen 100 milliós keret volt, és 5 millió forint volt a támogatás felső határa. Mivel egy-egy ilyen beruházás legkevesebb 25-30 millió forintba kerül, csupán néhány pályázat érkezett be, mivel az önkormányzatok - amelyek a tulajdonosai ezeknek az érintett fürdőknek - nem tudták kipótolni a hiányzó összeget.