Az EU január 1-én hivatalba lépett luxemburgi elnöksége egyik legelső intézkedéseként határozott a szerdai megemlékezésről. Déli 12 órakor - Dániát kivéve - az Európai Unió valamennyi tagállamában a dél-ázsiai földrengés és az azt követő szökőár áldozataira emlékeznek.

Dánia azért nem vesz részt az akcióban, mert az országban vasárnap már két perces csenddel emlékeztek az áldozatokra. A kormány szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a szerdai megemlékezéshez azzal csatlakoznak, hogy a zászlókat félárbocra eresztik.

Olaszországban is félárbocra engedték a lobogókat, és szerda délben három percre gyászszünetet tartottak. Az olasz hivatalokban és üzemekben délben megállt a munka, álltak a városi  tömegközlekedési eszközök, szünetet tartottak a tv-csatornák. Néma imádsággal emlékezett az áldozatokra II. János Pál pápa is a Vatikánban.

Nagy-Britanniában szintén félárbocra eresztették a zászlókat a kormány épületein és a Buckingham-palotán.

Németországban is százezrek emlékeztek szerdán délben háromperces némasággal a decemberi dél-ázsiai földrengés és szökőár áldozataira. Számos német nagyvállalatnál is szünetelt három percre a munka, az éppen pályaudvarokon tartózkodó vonatszerelvények csak a tisztelgés percei után folytatták útjukat. A városokban a felszíni tömegközlekedés három percre leállt, a forgalmas csomópontokon az emberek nem mozdultak helyükről.

Belgiumban a legtöbb európai országhoz hasonlóan a gyász jeleként félárbocra eresztették a lobogókat, és több nagy tőzsdén, így Párizsban, Amszterdamban, Brüsszelben és Lisszabonban is felfüggesztették néhány percre a kereskedést.

MTI/[origo]