Tavaly után idén sem utazik magyar pilóta az angliai Fairfordban tartandó repülőbemutatóra, fényes magyar sikerek helyszínére. Tavaly hadrafoghatósági problémák, idén pénzügyi okok akadályozzák meg az indulást a bemutatón.

Hiába a korábbi sikerek, idén nem vesz részt magyar vadászpilóta a világ legnagyobb légi bemutatóján, az angliai Fairfordban. A nyaranta megrendezett nemzetközi bemutatón, az Air Tattoon a magyarok, akárhányszor elindultak, nem találtak legyőzőre az abszolút kategóriában. Öt alkalommal indult magyar pilóta, és mindannyiszor nyert is. Az azóta a politika felé fordult Vári Gyula például háromszor nyert egymás után zsinórban, ami előtte senkinek sem sikerült.

Csakhogy ez a sorozat már tavaly megszakadt, mivel a címvédő Szabó Zoltán már akkor sem indulhatott. A védelmi tárca akkor indoklása szerint alkatrészproblémák kellett visszafogni a pilóták repülési idejét, a katonai feladatok ellátása pedig fontosabb volt, mint a tréningezés a bemutatóra. Szabót így hiba hívták számos helyre - nem mehetett.

Az említett problémák idénre már javultak, de Szabó így is csak Ausztriába utazhat, Angliába nem. Harnócz Gyula százados, a légierő sajtótisztje ezt pénzügyi okokkal indokolta. Harnócz megjegyezte, hogy idén Kecskeméten a légierő rendez légi bemutatót, amire elvárják a külföldieket.

A pilóták nyilatkozatai szerint többen úgy vélik, hogy a siker egyéni teljesítmény, nem pedig csapatmunka és nem befolyásolja Magyarország megítélését, ha egy magyar pilóta lesz az első a világ legjobb pilótái között - írja a Népszabadság.