Pécsett is betilthatják a koldulást

2005.01.31. 17:12

Kaposvár példája alapján Pécs önkormányzata is ki akarja tiltani a koldusokat a város történelmi negyedéből. Az indok: tehetetlenek az erőszakos kéregetőkkel szemben. Mindkét város arra az alkotmánybírósági határozatra hivatkozik, amely engedélyezi az önkormányzatoknak, hogy a területén korlátozza a lakosságot sértő tevékenységeket.

Az erőszakos koldusok miatt az összes kéregető kitiltást tervezi Pécs belvárosából a helyi önkormányzat. Dr. Papp Judit, a baranyai megyei város főjegyezője az [origo]-nak azzal indokolta a tervet, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a turistákat sértegető kéregetők száma. A jelenlegi szabályozás szerint a koldulás engedélyezett, kivéve azokban az esetekben, ha valaki gyerekkel kéreget, vagy zaklatja a járókelőket. Eljárás azonban ritkán indul, mivel nehéz tetten érni, hogy ki koldul erőszakosan.

A főjegyző szerint a közterület használatáról szóló rendelet módosítása lehetőséget teremtene a közterület-fenntartóknak és a rendőröknek, hogy a belvárosból eltávolítsák a kéregetőket. A javaslatot hamarosan az illetékes bizottságok elé terjesztik, a képviselő-testület ezt követően dönthet róla.

Papp Judit elmondta: a koldusok kitiltáshoz a példát az a tavaly novemberi kaposvári rendelet szolgáltatta, ami a város történelmi negyedéből szorította ki a kéregetőket. A rendelet alapja az az alkotmánybírósági határozat, amely szerint az önkormányzatok területük egyes részein bármilyen tevékenységet korlátozhatnak vagy megtilthatnak, ha az a lakosság érdekeit sérti.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke az [origo]-nak elmondta: a koldulás teljes betiltását aggályosnak tartják és vizsgálják az ügyet. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK