Még 1989-ben is szerveztek be ügynököket

2005.03.03. 15:07

Németh Miklós volt szocialista miniszterelnök elismerte, hogy átadott egy ügynöklistát utódának, Antall Józsefnek, de hozzátette: a dokumentumot nem ő állíttatta össze, a tartalmára pedig nem emlékszik. A hvg.hu eközben kiderítette: a rendszerváltás előtti utolsó hónapokban is szerveztek be ügynököket a szocialista állambiztonsági szervek. Összesen 165 ezer embert figyeltek meg az országban a titkosszolgálatok közvetlenül a rendszerváltás előtt.

Németh Miklós volt szocialista miniszterelnök az MTI-nek adott csütörtöki írásbeli nyilatkozatában elismerte, hogy átadott egy, a Belügyminisztériumtól kapott ügynöklistát utódának, Antall Józsefnek még 1990-ben, de hozzátette: a listát nem ő állíttatta össze, a tartalmára pedig nem emlékszik. Ezért egyetlen most megjelent névről sem tudja határozottan állítani, hogy megtalálható-e azon a listán, amelyet akkor átadott.

"A lista a Belügyminisztériumtól került a Miniszterelnökségre. Nem tudom, milyen megfontolásból. A Belügyminisztérium  megbízott vezetőjéhez ezt a listát akkor eljuttatták, és ő úgy érezte, hogy kötelessége erről engem személyesen tájékoztatni és a listát nekem továbbítani. Én mást ekkor - rövid idővel az új kormány eskütétele előtt már nem tehettem - mint amit tettem, azaz a listát betettem több más fontos irattal együtt az utolsó általam összeállított dossziéba és átadtam a miniszterelnök úrnak (Antall Józsefnek - a szerk).

Megemlítettem a miniszterelnök úrnak, hogy én semmiféle listát nem rendeltem, ezért hitelességéről  nyilatkozni nem tudok. De mivel hozzám került, köteles vagyok neki ezt is hiánytalanul átadni. Most is ezt gondolom. A listát át kellett adnom egyszerűen azon oknál fogva, hogy kézhez kaptam" - írta nyilatkozatában a rendszerváltás előtti utolsó kormányfő, hozzátéve: a lista több ezer oldalnyi, a minisztériumok, a főhatóságok és a Miniszterelnökség által az új kormánynak átadott dokumentum része volt.

A volt kormányfő kifejtette: nem tudja, hogy az Antall Józsefnek átadott lista hány példányban készült, vagy hogy ki kinek hány példányt adott. Hozzátette: nem tudja, hogy az általa átadott - néhány oldalas, személyes adatokat is tartalmazó - lista milyen viszonyban van az internetre Szakértő 90 aláírással vasárnap feltett úgynevezett 219-es listával, "mert a listáról magamnak másolatot nem készítettem, s pontosan ma már nem tudom felidézni az átadott lista részleteit".

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK