Hétszáz ittas vezető az ünnepek alatt

2005.03.29. 12:41

A húsvéti ünnepek alatt több mint 54 ezer alkoholszondás ellenőrzést végeztek a rendőrök országszerte, ebből körülbelül 700 szondáztatott volt ittas. A legtöbb ittas embert Békés megyében kapták el a rendőrök.

Összesen több mint 54 ezer alkoholszondás ellenőrzést végeztek el a rendőrök országszerte csütörtöktől hétfő estig, ebből 678 ellenőrzött volt ittas. Az öt nap alatt történt 640 közúti balesetből összesen 40 esetben volt a balesetet okozó ittas. Ezidő alatt nyolc halálos baleset történt az ország közútjain, ebből kettőnél ittas volt a sofőr.

A megyékre lebontott statisztika szerint a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szondáztattak a rendőrök: 5889 esetben fújatták meg a szondát, és ebből 38 esetben színeződött el a műszer. A legkevesebb szondát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fújatták meg, összesen 833 esetben. A legtöbb ittas közlekedőt Békés megyében fogták meg a rendőrök: az elvégzett 3336 ellenőrzésből 172 esetben volt ittas az ellenőrzött. Itt volt a legmagasabb az ittasan közlekedők aránya is az összes megyében ellenőrzötthöz viszonyítva, az 5,1 százalék magasan az országos átlag - 1,18 százalék - felett van.

A legkevesebb ittas személyt Tolna megyében ellenőrizték: az 1741 ellenőrzöttből mindössze négy esetében jelzett a műszer alkoholos befolyásoltságot. Itt volt a legalacsonyabb az ittasan közlekedők aránya is az összes, a megyében ellenőrzötthöz viszonyítva: 0,22 százalékkal messze az országos átlag alatt maradt az ittasan közlekedők aránya Tolna megyében.