Jövő kedden jelentik be a felvételi ponthatárokat

2005.07.20. 8:01

Alig egy hét múlva kiderül, kit vesznek fel idén felsőoktatási intézményekbe. A felvételi ponthatárokat július 26-án, várhatóan késő éjjel közli majd honlapján az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda. Idén összesen körülbelül 150 ezren felvételiztek.

Jövő hét kedden, várhatóan a késő esti órákban eldőlnek az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok - közölte az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI). A ponthatárok elsőként - még július 26-án éjszaka - az iroda honlapján jelennek meg. Azokat, akik a jelentkezési lapjukon mobilszámukkal és hozzájárulásukkal engedélyt adtak erre, sms-ben is értesítik a pontszámokról.

A felvételi döntés ugyanakkor csak akkor válik hivatalossá, ha az adott felsőoktatási intézmény erről levélben értesítést küld a felvételizőknek. A sikeres - vagy sikertelen - felvételiről augusztus küldenek értesítést az intézmények. Ebben benne lesz ponthatár, illetve az elért eredményt - olvasható az OFI honlapján.

Az idén összesen körülbelül 150 ezer diák pályázott felsőoktatási intézményekbe, akik több mint 380 ezer jelentkezési lapot adtak be. Tavalyhoz képest ugyanakkor a jelentkezők száma tíz százalékkal csökkent. Ennek az OFI korábbi elemzése szerint az az oka, hogy az elmúlt években a felsőoktatási intézmények a pályázók többségét felvették államilag finanszírozott vagy költségtérítéses képzésre, minek következtében csökkent az előző évben sikertelen újrafelvételizők száma.

Első oklevelének megszerzéséért kíván tanulni 120 ezer pályázó, ők közel 340 ezer jelentkezést adtak be. Nappali alapképzésre idén több mint 86 ezren jelentkeztek. Közülük közel 23 ezren kívánnak első helyen gazdasági jellegű szakokon tanulni, több mint 14 ezren szeretnének bölcsészek lenni, és több mint 8 ezren műszaki területre jelentkeztek. Öt- és hatezer között van az egészségügyi, informatikai, jogi és szociális igazgatási, illetve művészeti területre jelentkező fiatalok száma.

Az átlagot meghaladóan növekedett a jelentkezők száma azoknál a szakcsoportoknál, ahol a kötelező érettségi tárgyakkal vagy azok valamelyikével (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika és idegen nyelv) lehetett jelentkezni. Jelentősen nőtt így a bölcsész szakokra, mint például a magyar, a történelem, a kommunikáció, a művelődésszervező stb., a kis bölcsész szakokra, mint például az altajisztika, japán, kínai, ógörög, tibeti és a gazdasági szakcsoportokra jelentkezők száma.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK