Alig lesz könnyebb a petesejtre váróknak

2005.10.24. 15:59

Alig javulnak a meddő párok esélyei azzal, hogy a jövőben rokonok is adományozhatnak majd petesejtet - vélik az orvosok és a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet. A kormány a múlt héten jóváhagyta azt a törvénymódosítási javaslatot, amely feloldaná a petesejt-adományozás kötelező névtelenségét, ha a donor rokoni kapcsolatban áll a leendő anyával. A javaslat bírálói szerint az anonimitás megszüntetését barátokra és ismerősökre is ki kellene terjeszteni, ugyanis orvosi szempontok miatt nagyon szűk a donorként szóba jöhető rokonok köre. Jelenleg kizárólag névtelenül lehet petesejtet adományozni, de a gyermekre vágyó meddő nők olykor kijátsszák a jogszabályt.

Némileg nőhet a petesejt-adományozásra szoruló nők esélye a gyermekvállalásra, ha az Országgyűlés elfogadja majd az adományozás kötelező névtelenségét feloldó törvénymódosítási javaslatot. A kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erről szóló tervezetet, az egészségügyi törvény módosításához pedig már egyszerű többség is elég, ezért valószínű, hogy a jövőben a rokonaik is segíthetnek majd a meddő párokon.

Korábban csak névtelenül, egészségügyi intézetnek lehetett petesejtet adni, így éppen azok nem adományozhattak, akik érzelmi okokból, családi, baráti kapcsolat miatt szívesen tették volna. Az ivarsejt-adományozásról szóló jogszabály nem tett különbséget a spermium és a petesejt között, minden esetben kötelezővé tette az anonimitást: sem az adományozó, sem a befogadó nem fedhette fel kilétét. "Nem célszerű egyformán kezelni ezt a két dolgot" - mondta az [origo]-nak egy meddő párokat segítő alapítványnál dolgozó szakember. Míg a spermiumadás "egyszerű, tiszta ügy", a petesejtadónak alá kell vetnie magát hormonális stimulációnak, napi felülvizsgálatnak, és kórházba is kell vonulnia. A petesejt-adományozás nem fájdalommentes, és nem feltétlenül veszélytelen beavatkozás,ezért ritkán vállalkoznak rá olyanok, akik nem ismerik személyesen a babára vágyó meddő párt.

"Donort nekem kell találnom"

Ma Magyarországon becslések szerint minden hetedik házaspár meddő, azaz körülbelül 150 000-re tehető a meddő párok száma. Évente 20 ezer pár szeretne részt venni a lombikbébi-programban, de mindössze néhány ezren kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott meddőségi kezelést, melynek eredményeként évente 1500-2000 lombikbébi jön a világra. A viszonylag gyakorinak számító korai petefészek-kimerülés nevű betegségben szenvedő nőknek csak petesejt-adományozással lehet gyermekük. A 30 év alatti nők közül minden ezrediket, a 40 év alattiak közül minden századikat sújtja ez a kór, melyet többek között anyagcserezavarok, kemoterápiás kezelések vagy környezeti ártalmak, stressz, dohányzás, alkohol vagy egészségtelen táplálkozás válthat ki. Petesejt-adományozásra 300-500 ember vár évente, de eddig a rászorulóknak csupán 1-2 százaléka vehetett részt a kezelésen az anonimitásból fakadó nehézségek miatt.

Egy lombikbébi-programmal foglalkozó budapesti intézmény vezetője az [origo]-nak elmondta: ritkán előfordul egy-egy eset, amikor a babára vágyók kijátsszák a törvényt, és ismerőstől, rokontól kapnak petesejtet, az orvosok pedig szemet hunynak efölött. Az egyik internetes portálon 2003-ban fórum indult Petesejtdonort keresek! címmel, ahol több hozzászóló is arról számolt be: az orvosa őt magát bízta meg azzal, hogy keressen donort, ami nem fér össze az anonimitással. "30 éves vagyok, szintén korai klimax diagnózissal. 4 éve nincs vérzésem, a folyamat orvosilag visszafordíthatatlan. Nagyon sok helyen megfordultam már, de mindenhol csak a donációt tartják egyedüli megoldásnak. Két orvost is találtam, aki vállalná, de donort nekem kell találnom. 12 éve szeretnék édesanya lenni, és ez nagyon hosszú idő. Azt érzem, hogy igenis vannak még önzetlen emberek, akik egyben nagyszerű édesanyák is. Nem tudom, hogy az elmúlt fél évben változott-e valami, ezért csak csendben kérdezem, tudna-e segíteni valaki rajtam" - írta az egyik fórumozó.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK