Éhségsztrájkba kezdett a bodrogközi Pácin polgármestere. Barati Attila egy hatmilliárdos infrastrukturális beruházásra tett kormányígéret betartását szeretné elérni. A kormányzat ugyanis a Vásárhelyi-terv keretében építendő árvízvédelmi vésztározók közelében fekvő településeknek csatornahálózatot, vízelvezetést, útépítést ígért.

Éhségsztrájkba kezdett a bodrogközi Pácin polgármestere hétfőn. Barati Attila azt szeretné elérni, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben biztosítsa a Vásárhelyi-terv által érintett Tisza-menti települések infrastrukturális beruházásaihoz a korábban megígért pénzt. A polgármester, aki többszöri halasztás után kezdett éhezésbe, közölte, nem találta értelmét annak, hogy tovább várjon. Ki akarja kényszeríteni, hogy a Bodrogközben, a Vásárhelyi-terv keretében megépülő tiszai vésztározóhoz kapcsolódóan megépüljenek a térség érintett településeinek csapadék- és szennyvízvezetékei.

Erre ígéret volt és ismeretei szerint a vízügyi tárca hajlik arra, hogy ezt az ígéretet teljesítsék, a Pénzügyminisztérium viszont egyelőre hajthatatlan. Hatmilliárd forintról lenne szó, a költségvetésben viszont csak 1,7 milliárd forint szerepel erre a célra - tette hozzá a polgármester, aki hétfőtől - éhségsztrájkja kezdetétől - csak napi három pohár vizet és egy vitamintablettát vesz magához.

Veres Nándor, a Vásárhelyi-terv önkormányzati tanácsának elnöke arról beszélt: azt szeretnék elérni, hogy a kormány a korábbi ígéretéhez híven ne csak a Tisza-menti vésztározókat építse meg, hanem biztosítsa a települési infrastrukturális beruházások költségeit is, valamint nevezzen ki egy, a beruházásért felelős kormánybiztost; "ez ügyben levelet küldtünk már Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is" - mondta.

Barati Attila megjegyezte: a kormány többször is hangoztatta, kiemelt állami beruházásként kezeli a Vásárhelyi-tervet, "ez azonban nem derül ki a költségvetési tervezetből". A Tisza bodrogközi szakaszán megépítendő vésztározó négy községet "érintene", Nagyrozvágyot, Ricsét, Cigándot és Pácint, amennyiben nem készülnek el az infrastrukturális beruházások, akkor a vésztározók esetleges árvízkor történő elárasztása veszélybe sodorhatja az itt élőket - mondta a pácini polgármester.

Barati Attila kitért arra is, hogy éhségsztrájkja idején is ellátja polgármesteri teendőit, napjait pedig egy alumínium bódéban tölti, amelyben mindössze egy kályha, egy ágy és szekrény található. Az éhségsztrájk megkezdésekor a polgármester 95 kilogrammot nyomott, akciója idején orvosi felügyelet alatt áll. "Addig folytatom az éhségsztrájkot, amíg bírom, illetve amíg a kormány megérti, az itt élők is kulturált, biztonságos életre vágynak" - tette hozzá.

Barati Attila 1993-ban már tizenhárom napon át éhségsztrájkolt a Pácin és a szlovákiai Nagykövesd közötti határátkelő megnyitásáért, sikerrel.