Meleg hanggal készülnek az ünnepre a segélyvonalak

2005.12.23. 15:03

Míg a karácsonyt a legtöbben örömmel várják, sok magányos ember ilyenkor még elviselhetetlenebbnek érzi a helyzetét. A pszichológusok szerint az ünnepek közeledtével többen esnek depresszióba, mint az év más napjain, a telefonos lelkisegély-szolgálatokhoz érkező hívások száma is megugrik ebben az időszakban. Az anyagi gondokkal küzdő, túlterhelt segélyvonalak önkéntesei beszélgetéssel, beszéltetéssel próbálják eltéríteni szándékuktól az öngyilkosságra készülőket, de ha a segélykérő nem akarja, mentőt, orvost nem hívhatnak hozzájuk.

"Minden évben több hívást kapunk az ünnepek előtt és alatt. Sok idős ember érzi magányosnak magát, mindenki jóval stresszesebb ilyenkor. Feltolulnak a problémák: gond van a gyerekkel az iskolában, a felnőtteknek a munkahelyükön" - mondta az [origo]-nak a Veszprémi Telefonos Lelkisegély Alapítvány munkatársa, s a többi segélyvonalnál is hasonló tapasztalokról számoltak be.

"Karácsony idején valóban több a depressziós tüneteket produkálok aránya, mint az év más napjain" - erősítette meg az információkat Kőtörő Emese pszichológus. Szerinte ennek az az oka, hogy a tévék és az újságok többsége ebben az időszakban azt sugallja, hogy a karácsony a szeretet és a család ünnepe, aki viszont egyedül él, úgy érezheti, hogy nincs keresnivalója a világon. "Ezekben az emberekben így karácsonykor csak nő a keserűség és a szomorúság, ami akár öngyilkossághoz is vezethet" - tette hozzá a pszichológus.

A legtöbb hazai segélyvonal elsősorban mentálhigiéniás prevenciós feladatot lát el, de van köztük olyan is - például az ÉLET -, amely kifejezetten az öngyilkosság megelőzésére specializálódott. Bármilyen komoly veszélyben forog is azonban a telefonos segélykérő, az önkéntesek nem tudják riasztani a mentőket vagy a rendőrséget, mivel nem tudják, ki és honnan beszél. Hacsak a telefonáló önként le nem mond anonimitáshoz való jogáról, a segítők még akkor sem hívhatnak külső segítséget, ha a segélykérő elmondja nekik, hogy öngyilkos akar lenni, és rengeteg altatót vett be. Ha öngyilkosságot tervező ember telefonál, a segélyvonalak munkatársai megpróbálják minél hosszabban beszéltetni. "A fő, hogy megtalálja az élethez visszavezető utat" - magyarázta az [origo]-nak Egedi Ilona, a Szolnokon működő Bizalom Mentálhigiénés Egyesület elnöke.

Emberi hang

"Az a legfontosabb, hogy meleg emberi hanggal próbáljuk meg visszatartani őket" - fogalmazott Grosch Mária, az idősek problémáival foglalkozó DélUtán Alapítvány munkatársa. "Ha ő magának meg tudja fogalmazni, mi a baja, mi pedig meg tudjuk hallgatni, akkor rájöhet: talán mégsem olyan szörnyű a helyzet, hogy azt a végső döntést meg kéne hozni" - tette hozzá.

"Egy fiatal fiú azt mondta a telefonba, hogy ha elválik tőle a felesége, öngyilkos lesz - kezdte egy emlékezetes eset felidézését Rénes László, a debreceni Segítőkéz Lelkisegély Telefonszolgálat titkára. A fiú egy kisvárosban élt özvegy édesanyjával, aki kisgyermekként kezelte, teljesen rátelepedett. Mikor leérettségizett, rábeszélte vele egyidős barátnőjét, hogy házasodjanak össze. Eleinte a fiú anyjánál laktak, de később sikerült önálló életet kezdeniük, és gyerekük született. A problémák rendeződni látszottak, úgy tűnt, végre minden rendben van, a fiú mégis egyre ritkábban járt haza, helyette kocsmákban ivott a barátaival. A felesége bejelentette, hogy válni akar, a férj önmagát hibáztatta a történtekért. A segélyvonallal folytatott beszélgetések során sikerült megértenie, hogy mi vezetett idáig, és így csökkent a bűntudata, és végül letett öngyilkossági szándékáról.

Az anonimitás miatt a lelkisegély-szolgálatok nem tudják nyomon követni a telefonálók sorsát, senkit sem hívhatnak vissza. Az viszont előfordul, hogy a segélykérő újra telefonál, mert ismét beszélni szeretne a problémájáról, vagy elújságolja, hogy megoldódtak a gondjai. "Van, akinek szüksége van kíséretre a a betegség és a fájdalom útján, nekik nagy erőt ad, ha havonta egyszer-kétszer beszélünk" - állítja Grosch Mária. Karácsony táján a segélyvonalak néha köszönőleveleket is szoktak kapni.

Minden korosztályból akadnak telefonálók

A lelkisegélyvonalakat általában olyanok hívják, akik elmagányosodással, depresszióval vagy más súlyos betegséggel küzdenek, sokan pedig kapcsolati problémáik megoldásához kérnek segítséket. A középkorúak többnyire családi, házassági vagy munkahelyi problémák miatt telefonálnak. A fiataloknál a partnerkapcsolati nehézségek a leggyakoribbak - tudta meg az [origo] Rénes Lászlótól. A Segítőkéz titkárának tapasztalatai szerint egyre több tizen- huszonéves szenved attól, hogy túl sok felületetes kapcsolata volt, a kicsit idősebbek pedig arról panaszkodnak, hogy még egyáltalán nem volt barátjuk, barátnőjük. A segélyvonalakon sokszor szóba kerül a fiataloknál "megállapodási dilemma" is, és az önálló élet elkezdése sem megy zökkenőmentesen. A Segítőkézhez érkező telefonoknak csak öt százalékát teszik ki a 60 év feletti emberek hívásai. Erre a korosztályra specializálódott a DélUtán Alapítvány, amely az élet második felében felmerülő gondokon próbál segíteni. "A legfőbb fájdalom és panasz a magányról szól, s ez szinte független attól, hogy valaki egyedül él vagy családban" - árulta el az [origo]-nak a szolgálat egyik önkéntese, aki szerint arra is vannak példák, hogy a családtagok nem törődnek egymással, gorombán bánnak az idősekkel, akik nagyon kiszolgáltatottak.

A segélyvonalaknál dolgozó önkénteseknek tanfolyamot kell végezniük, mielőtt munkába állhatnának. Személyiség-és készségfejlesztő órákon vesznek részt, pszichológiát és pszichiátriát tanulnak, s végül telefonos helyzetgyakorlattal teszik próbára őket az "éles bevetetés" előtt.

"Azok telefonálnak, akik úgy gondolják, hogy valamilyen problémában egyedül dönteni nem könnyű. Ezt a feszültséget jobb letenni egy kicsit, valami vigaszt kapni" - mondta el az [origo]-nak Grosch Mária a DélUtán Alapítványtól.  Ez a szolgálat nyugdíjas klubokhoz, családsegítő szolgálatokhoz is elirányítja a segélykérőt, ha az igényt tart rá.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK