Újra vizsgálják Orbán házát

Vágólapra másolva!
Vagyonnyilatkozati eljárást indít a mentelmi bizottság Orbán Viktor ellen, akinek vagyonosodása ügyében nemrég fejezte be -  eredménytelenül - eljárását egy vizsgálóbizottság. A mentelmi bizottság MSZP-s elnöke szerint a Fidesz vezetőjének és feleségének vagyonbevallásából megállapítható, hogy Orbán Viktor vagyona jelentősen gyarapodott. Gyurcsány Ferenctől nyilatkozattételt vár a mentelmi bizottság II. kerületi ingatlana lízingszerződéséről.
Vágólapra másolva!

Vagyonnyilatkozati eljárás megindítását rendelte el Orbán Viktorral szemben a mentelmi bizottság elnöke. Géczi József Alajos a testület zárt ülését szerdára hívja össze, s meghívja a Fidesz elnökét is.

A mentelmi bizottság elnöke szerint a vagyonnyilatkozatokból megállapítható, hogy Orbán Viktor vagyona a budai villa jelzett növekedése alapján jelentősen gyarapodott. A törvény kizárja, hogy az elnök határozzon arról, hogy ez a növekedés lakótérnek minősül-e, valamint hogy Orbán Viktor és felesége jövedelméből alátámasztható-e ez a gyarapodás - közölte Géczi József Alajos. Szerinte Orbán Viktor nem segítette a mérlegelést sem az építési engedély, sem az ideiglenes használatbavételi engedély rendelkezésre bocsátásával, így ezeknek bemutatására már csak a mentelmi bizottság tudja felkérni.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a szocialisták - a kudarcba fulladt Orbán-bizottság után - folytatják a pártelnök elleni lejárató kampányukat, ennek jegyében a mentelmi bizottság MSZP-s elnöke "politikai megrendelésre" döntött a vagyonnyilatkozati eljárás megindításról. Répássy Róbert kijelentette: a döntéssel Géczi József Alajos "többszörösen megsértette a képviselők jogállásáról szóló törvényt". A vagyonnyilatkozati eljárás a törvény szerint ugyanis annak megállapítására irányulhat, hogy valósak-e a nyilatkozatban foglalt adatok, ugyanakkor sem a beadványtevő, sem a mentelmi bizottság elnöke nem vonta kétségbe Orbán Viktor vagyonnyilatkozatának valóságtartalmát , így nem vizsgálható az építési engedély kérdése - mondta a képviselő.

A stop.hu főszerkesztője januárban kezdeményezett eljárást Orbán Viktor korábbi vagyonnyilatkozatainak a jövedelemre vonatkozó pontjainak a kiegészítése, valamint a XII. kerületi, Cinege úti ingatlan alapterületének ellenőrzése ügyében. Géczi József Alajos emlékeztet: január 10-én hívta fel nyilatkozattételre Orbán Viktort, és kérte az építési engedélyt. Géczi szeriint a Fidesz elnöke azt válaszolta: az adatokat 2007 júliusáig, a befejezés határidejéig nem köteles feltüntetni. A bizottsági elnök szerint Orbán jelezte azt is, hogy a felújítási és bővítési munkálatok befejeződtek, rendelkezik ideiglenes használatba vételi engedéllyel, az építési engedélyről pedig nem nyilatkozott.

Egy másik internetes lap a miniszterelnöki vagyonnyilatkozat kapcsán fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz, mert Gyurcsány Ferenc bevallásában állítólag "nem került feltüntetésre a Budapest, II. Szemlőhegy u. 42. szám alatti ingatlanra vonatkozóan fennálló, lízingszerződésből fakadó jogosultság". Ennek kapcsán öt napon belül nyilatkozattételre kérte a miniszterelnököt Géczi József Alajos: megalapozottnak tartja-e az ellene benyújtott beadványt, illetve akar-e javítani vagyonnyilatkozatán. Mentelmi bizottsági eljárás akkor indul, ha Gyurcásny Ferenc vitatja a kezdeményezésben foglaltakat, vagy nem tesz eleget a bizottsági elnök felkérésének.