Nyomoz az ügyészség a Gyurcsány-cég ügyében

Vágólapra másolva!
Nyomozást indított az ügyészség Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egykori cége, a Nomentana ügyében, amellyel kapcsolatban egy magánszemély és három fideszes képviselő is feljelentést tett. A képviselők szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a miniszterelnök korábban több jogsértést is elkövetett.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc egykori cége, a Nomentana ügyében február 3-án rendelt el nyomozást az V-XIII. kerületi ügyészség egy magánszemély feljelentése alapján. Ezt követően a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztálya a Központi Nyomozó Főügyészséget bízta meg az eljárás lefolytatásával - mondta a főügyészség vezetője, Keresztes Imre, hozzátéve, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában az ügynek nincs gyanúsítottja. A főügyész az [origo]-nak elmondta: soron kívül foglalkoznak az üggyel, jelenleg az okiratok begyűjtése folyik. A nyomozás határideje 60 nap múlva jár le.

A nyomozás tényét Polt Péter legfőbb ügyész az [origo]-nak megerősítette. Elmondta, hogy szerinte rövid ideig fog tartani az eljárás, mert nincs szükség semmilyen időigényes nyomozati cselekményre.

Január közepén a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Nomentana Bt.1992-ben akart kft.-vé alakulni, a cégbíróság azonban 1993 szeptemberében jogerősen elutasította az erre irányuló kérelmet. A cég át is vette az erre vonatkozó dokumentumot, ennek ellenére 1993-tól 1995-ig kft.-ként működött tovább. A kft. akkori ügyvezetője Gyurcsány Ferenc volt. A cég később tulajdont szerzett az Aldo Kft.-ben, amely részt vett állami ingatlanok, többek a balatonőszödi kormányüdülő egyes részeinek privatizálásában - állította a Magyar Nemzet.

Az ügy miatt három fideszes képviselő, Deutsch-Für Tamás, Szijjártó Péter és Répássy Róbert pénteken a Legfőbb Ügyészséghez fordult. A fideszes képviselők szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a miniszterelnök több jogsértést követett el, azzal pedig, hogy a törvényben előírt adóbevallásokat nem készítette el, megfoszthatta a magyar államot az adóbevételtől.

Nyakó István, az MSZP szóvivője hétfőn az MTI-nek azt mondta: elképzelhető, hogy az ügyészség intézkedései a vizsgálati határidő meghosszabbítását célozták. A politikus szerint elképzelhető, hogy az eljáró hatóságnak a törvényben meghatározott három nap nem volt elegendő arra, hogy áttanulmányozza az iratokat, és megalapozott döntést hozzon. A szóvivő hozzáette: a Fidesz eddig akármilyen ügyben támadta a miniszterelnököt, a vádak megalapozatlanok voltak, az eljáró hatóság nem indított eljárást az ügyekben.

Gyurcsány Ferenc korábban közölte, hogy az ügy miatt két pert is indít: személyiségi jogainak megsértéséért a Magyar Nemzet kiadója ellen polgári pert indít, míg rágalmazásért ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést. Utóbbinál azért nem konkrét személy ellen tesz feljelentést, mert a cikkeket nem írták alá. Gyurcsány beszélt arról is, hogy a cikkekben felvetett "jogi pontatlanság" következtében senkinek sem előnye, sem hátránya nem volt.

A cikk megjelenése után az Altus Rt. is közleményt adott ki, e szerint nem történt jogsértés az ügyben, az a körülmény, hogy az átalakulás bejegyzését a cégbíróság közel egy év múlva - formai hiányosságra hivatkozva - elutasította, a jogszerűen megkötött korábbi ügyletek érvényességét nem teszi érvénytelenné. Megjegyezték: a betéti társaság átalakulásának cégbírósági elutasításáról a Nomentana Kft. nem értesült, csak 1995-ben. Ezért 1996. januárban ismételten átalakulási kérelmet nyújtottak be, amelyet a cégbíróság már elfogadott - olvasható a cég közleményében.