A politikusok nem élnek rosszabbul

Vágólapra másolva!
Rosszabbul élnek-e, mint négy éve - tette fel a Fidesz plakátjai alapján a kérdést az [origo] több országgyűlési képviselőnek. A szocialisták optimistán látják helyzetüket, a Fidesz részéről az összes képviselő nevében a párt szóvivője, Révész Máriusz válaszolt, aki szerint nem a politikusok számítanak, hanem a munkanélkülivé vált emberek.
Vágólapra másolva!

Miután a képviselők fizetése most már automatikusan a köztisztviselők bérével emelkedik, nem mondhatom, hogy rosszabbul élnék, mint négy éve - nyilatkozta Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője szerint az más kérdés, hogy ha a másik három frakció megszavazza a személyi jövedelemadó új felső kulcsáról szóló javaslatot, akkor a borítékot tekintve szegényebb, de a politikai sikereket tekintve gazdagabb lenne. Vagyonnyilatkozata szerint Lendvai Ildikó 1988 óta egy belvárosi társasházi lakás tulajdonosa. Autója nincs, megtakarításai évek óta a kamatokkal nőnek, legutóbb 1580 dollárnál tartottak.

Ha a vagyont nézzük, akkor jobban él Nyakó István, az MSZP szóvivője is, aki ugyanakkor sietett megjegyezni: nem ennek örül a legjobban, hanem annak, hogy családja két hónapja új taggal gyarapodott. A képviselő 2004-ben vett egy kis házat egy Borsod megyei faluban, tavaly egy Seat Toledót vásárolt, s másfél milliós megtakarítása mellett 10 millió forint hitelt vett fel. Négy éve még nem volt semmilyen ingatlana, egy Renault gépkocsit és 2 millió forint megtakarítást mondhatott a magáénak.

Burány Sándornak, az MSZP frakcióvezető-helyettesének kevesebb a fizetése, mint a ciklus elején, amikor államtitkár volt, állítása szerint mégis elégedett. "Büszkék lehetünk az elmúlt négy évben elfogadott törvényekre" - jelezte, hogy mivel lett gazdagabb. Burány vagyoni helyzete látványosan nem változott: tavaly vett egy kispesti telket, viszont mostani vagyonnyilatkozatában már nem szerepel a 67 négyzetméteres lakás és a 6,3 milliós hitel.

A Fidesz szerint az embereket kell megkérdezni

A Fidesz részéről jelezték, hogy a képviselők külön nem válaszolnak a kérdésre. Helyettük Révész Máriusz, a párt szóvivője nyilatkozott az egész párt nevében. Azt mondta, szerinte nem az a kérdés, hogy néhány országgyűlési képviselő kicsit jobban vagy rosszabbul él-e, mint négy évvel ezelőtt, hanem az a kérdés, hogy az a 60 ezer ember, aki a Gyurcsány-kormány alatt vesztette el az állását, jobban él-e, vagy rosszabbul, mint négy éve. Ezeket az embereket kellene megkérdezni - mondta az [origo]-nak Révész Máriusz, aki szerint, ha megnézzük a statisztikákat, a bizalmi index mind a vállalkozások, mind az emberek kilátásait tekintve, ma lényegesen rosszabb, mint négy éve.

Vagyonnyilatkozataik alapján ez nem feltétlenül igaz a fideszes politikusokra. Maga Révész Máriusz 1994 óta egy 100 négyzetméteres kőbányai családi ház tulajdonosa felerészben, s 4 millió forintot tart részvényben. Igaz, ez nem jelent komoly gyarapodást: részvényei ugyan csak egymilliót értek, de akkor még volt egy Opel Vectrája is.

Miután nyilatkozni nem akart, a vagyonnyilatkozatait néztük meg Áder Jánosnak. A Fidesz frakcióvezetője tavaly egy kisoroszi családi házzal gyarapodott. 2002-ben felvett 25 millió forintos hitelét négy év alatt 15 millió forintra sikerült lefaragnia. Jelentősen növelte euróban lévő megtakarítását, miközben csökkent a forintban elhelyezett tartaléka. Megtakarítása 15 millió forint és 12 ezer 900 euró, a ciklus elején még, mintegy 19 millió forintja volt. Emellett egy 135 négyzetméteres II. kerületi lakásnak fele részben tulajdonosa.

Varga Mihály frakcióvezető-helyettes, volt pénzügyminiszter ingatlanhelyzete négy éve változatlan: egy 94 négyzetméteres II. kerületi társasházi lakás és egy 600 négyzetméteres karcagi telek tulajdonosa. 720 ezres megtakarításából és 14 milliós tartozásából mára 9,5 milliós hitel maradt, viszont 2 millióra növekedett a megtakarítás. 2004-ben autót vásárolt: egy Seat Alteát.

Herényi és Kuncze válaszolt

Kuncze Gábor nem magát tartja érdekesnek, hanem az átlagos magyart, aki szerinte kicsit jobban él, mint négy éve. Az SZDSZ elnöke szerint persze nincsenek "átlagemberek", vagyis biztosan vannak, akik rosszabbul élnek, és olyanok is, akik sokkal jobban. A probléma az, hogy a politika képtelen reálisan látni a helyzetet, ezért irreális megoldásokat javasol - adott az "átlagemberek" számára minden bizonnyal könnyen befogadható választ kérdésünkre. Vagyonnyilatkozata alapján egyébként Kuncze Gábor 26 milliós adósságából 7 milliót visszafizetett, viszont megtakarításai is csökkentek 5 millió forinttal. Hosszú évek óta boldog tulajdonosa egy balatonakarattyai kertes háznak, más ingatlana nincs.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője mindössze annyit mondott kérdésünkre, hogy rosszabbul él, mert idősebb lett négy évvel. Vagyonnyilatkozata szerint évek óta egy balatonföldvári ikerházi lakással rendelkezik, négy éve volt még egy budapesti lakása is. Tavaly vásárolt egy vitorlás kishajót, bár már korábban is volt neki hajója. 4,3 millió forint megtakarítása van, négy éve még nem volt félre tett pénze. Felvett viszont egy 6 milliós kölcsönt.

Nagy Szilvia - Komáromi Gergely