Gripen-program: svéd gyerekek tanulnak Kecskeméten

Vágólapra másolva!
A Gripen-program keretében svéd pilóták és repülőgép-szerelők érkeztek februárban családjaikkal Kecskemétre; 14 gyerek tanul a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, míg négyen az iskola melletti óvodába járnak.
Vágólapra másolva!

Egy év állt rendelkezésünkre, hogy a svéd szülők által kiválasztott iskolánkban felkészüljünk a gyerekek fogadására - mondta Schóber Ottó, az iskola igazgatója azon a hétfői sajtótájékoztatón, melyen a svéd nagykövet, Kecskemét polgármestere és a megyei közgyűlés elnöke is részt vett a szülők és a gyerekek mellett.

Schóber Ottó beszámolt arról, hogy az iskolában két új tanterem épült, és komoly informatikai fejlesztés történt, melyhez a területfejlesztési tanács 16 millió forintot, míg a város 4 millió forintot biztosított. Az igazgató elmondta, hogy a 16 család 14 általános iskolás korú gyermeke részére a készségtárgyak óráit együtt tartják a magyar diákokkal. Két svéd tanár tanítja az alsósokat, míg a felsősök távoktatás segítségével, az interneten keresztül tanulnak és vizsgáznak.

"Megpezsdült az élet az iskolánkban, mert a magyar gyerekek sokkal intenzívebben tanulják az angolt és a németet, mert beszélgetni akarnak svéd társaikkal, akikkel a nyelvórákra is közösen járnak" - tette hozzá az igazgató.

Lengt Lundborg, Svédország magyarországi nagykövete elmondta, hogy diplomatacsalád gyermekeként ötven évvel korábban ő is tanult egy ideig Magyarországon, ezért tudja, hogy a gyerekeken keresztül a két ország kapcsolata is szorosabbá válik. A svéd szülők egyike elmondta, társaival együtt különleges figyelemmel kísérik a tanítást, mert az általuk alkotott kuratórium felelőssége, hogy milyen színvonalon folyik az oktatás az iskolában.

Szécsi Gábor polgármester bejelentette, hogy a svéd szülők és gyermekeik ingyen látogathatják a város kulturális intézményeit és rendezvényeit.