Ősszel folytatódik a szegedi betegcsere-per

Vágólapra másolva!
Szeptemberre napolta el a Szegedi Városi Bíróság hétfőn a szegedi betegcsere-ügy tárgyalását, mivel a bizonyítás folytatásához szükséges szakértői vélemények nem készültek el.
Vágólapra másolva!

Szeptember 13-án orvos- és informatikai szakértők meghallgatásával folytatódik a betegcsere-ügy tárgyalása - mondta Juhász Zsuzsanna, a tárgyalást vezető bíró. A 2005 októberében indult elsőfokú eljárásban az ügyészség egy beteghordót, egy ápolót és két orvost vádol foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel. Az eljárás során a vádlottak ártatlanak vallották magukat.

A vádirat szerint 2004. július 3-án a szegedi városi kórház egyik beteghordója megszegte a rá vonatkozó szakmai szabályokat, amikor azonosítás nélkül vitt el CT-vizsgálatra egy kommunikáció-képtelen, idős férfit. A betegnél a vizsgálat koponyán belüli vérzést állapított meg, mivel azonban a dokumentáción nem az ő neve szerepelt, egy hasonló korú kisteleki ápolt került át az idegsebészeti klinikára, akit ott meg is műtöttek.

A férfi a műtét következtében fellépő vérzés miatt néhány nap múlva elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, ő szeptember végén halt meg, a vizsgálatok szerint a betegcserétől függetlenül.

Az eljáró ügyész szerint a másik megvádolt ápoló úgy engedte meg a beteghordónak, hogy elvigye vizsgálatra az egyik későbbi sértettet, hogy nem ellenőrizte, a férfinak előírtak-e bármilyen vizsgálatot, s a beavatkozás tényét nem rögzítette az észlelőlapon. Az ügyészség az orvosokat pedig azzal vádolja, hogy késve vizsgálták meg a szeptemberben elhunyt beteget, nem hívtak hozzá neurológiai szakorvost, és esetében a CT-vizsgálatra is már csak akkor került sor, amikor fény derült a betegcserére.