Később reagálnak a Heti Válasz cikkére az MDF külső jelöltjei

Vágólapra másolva!
Csütörtök este ülnek össze az MDF-fel választási szövetségre lépett Tisztelet Társasága vezetői, hogy megvitassák, miként reagálnak a Heti Válasz című lap állításaira. A lap szerint a társaság révén az MDF listájára felkerült személyek közül többen kapcsolatban állnak az újság által "MSZP-közeli"-nek nevezett Leisztinger Tamás milliárdossal. Dávid Ibolya pártelnök ugyanakkor kijelentette, nem került baloldali pénz az MDF-hez.
Vágólapra másolva!

"A megjelent állítások nagy része nem felel meg a valóságnak" - mondta az [origo]-nak Horváth Éva, a Tisztelet Társaságának (TT) szóvivője. Szerettük volna részletesen végigvenni, hogy mi valós és mi nem a sajtóinformációk közül, azonban elzárkózott ettől.

A Heti Válasz csütörtöki száma az MDF-fel az év elején választási megállapodást kötött Tisztelet Társasága azon öt tagjáról ír, akik felkerültek a párt országos listájának 9-14. közötti helyeire. A hetilap szerint közülük többen szoros kapcsolatban állnak - ahogy az újság fogalmaz - "Leisztinger Tamás szocialista közeli milliárdos üzleti köreivel". A lap cégadatokra hivatkozva azt állítja, hogy "ha közelebbről szemügyre vesszük az öt képviselőjelöltet, sokatmondó összefüggésekre bukkanhatunk", majd az MDF listájára felkerült Rózsa István, Szabó Katalin és Vas János üzleti előéletéről közölnek adatokat.

Schmuck: Én biztos, hogy nem válaszolok

A Tisztelet Társasága szóvivője közölte, hogy csütörtök este 6 óra után összeül a szervezet vezetése, ezt követően válaszolnak kérdéseinkre. A találkozón megjelenőkkel kapcsolatban azt mondta, hogy az elnökség tagjai lesznek ott, a helyszínre vonatkozóan viszont azt közölte, hogy nem a társaság irodájában, hanem "teljesen máshol lesz a találkozó".

Megkerestük Schmuck Andort, a társaság egyik alapítóját, egykori elnökét, hogy megkérdezzük az esti összejövetellel kapcsolatban, de azt mondta, hogy őt nem hívták meg. Közöltük vele, hogy Horváth Éva azt állította: a meghívót elküldték neki, erre azt mondta, hogy még nem kapta meg. Arra, hogy ha megkapná délutánig, elmenne-e, azt felelte gyakorlatilag pár órával a találkozó előtt, hogy "fogalmam sincs".

A sajtóinformációkkal kapcsolatban közölte: "adjuk meg az esélyt a jelenlegi vezetésnek, hogy reagáljon erre". Az állítólag 140 ezer tagot számláló Tisztelet Társaságának múltjára, az MDF-együttműködés kezdeteire vonatkozó kérdéseinkre pedig azt felelte: "én biztos, hogy nem válaszolok". Schmuck Andor végül azt ígérte, hogy hétfőn, vagyis a választások után szívesen válaszol a kérdéseinkre.

Még szerdán kerestük Leisztinger Tamást is, azonban cége, az Arago telefonja az előfizető kérésére átmenetileg nem fogad hívásokat.

Dávid: Ez is a Fidesz rágalomhadjárata

A Heti Válasz információira Dávid Ibolya MDF-elnök azt mondta az Inforádióban: ez is a Fidesz rágalomhadjáratának része.

"Ezeket az embereket Gosztonyi János, a Tisztelet Társaságának elnöke javasolta, mi nem vizsgáltuk, kihez állnak közel, vagy hol dolgoznak; egyébként valamennyien kiváló szakemberek" - tette hozzá az MDF elnöke. Arra a felvetésre, hogy esetleg baloldali eredetű pénz került az MDF kampányába, Dávid Ibolya hangsúlyozta: nem történt ilyen.

Az MDF és a TT február közepén kötött megállapodást, és akkor Dávid Ibolya elmondta: pártja vállalja, hogy a társaság által kidolgozott három javaslatot, a kegyeleti járandóság, a "tisztelet-kreditrendszer" és tiszteletdíj bevezetését a programja részévé teszi. Közölte, az örökösödési illeték eltörléséért folytatott harcban talált egymásra az MDF és a TT.

Herényi: Én felelek a jelöltért

Herényi Károly szerda este az ügyben nyilatkozva azt mondta, a megállapodás értelmében a jelölés joga a Tisztelet Társaságát illette, az MDF nem élt a vétójogával. "Nem találtunk olyan tényezőt, amely ettől a lehetőségtől megfosztotta volna őket" - tette hozzá. "A lényeg az, hogy ez a társaság egységes legyen, azonos értékrend alapján, a konzervativizmust komolyan véve folytassa a következő négy esztendőben az MDF politikáját" - mondta a frakcióvezető az új parlamentben megalakuló képviselőcsoportra utalva.

A tájékoztatón egy újságíró felvetette, hogy az egységre mi a biztosíték, hiszen az első 15-ből öt helyen a közvélemény számára gyakorlatilag ismeretlen Tisztelet Társaságának tagjai állnak. Az MDF frakcióvezetője szerint a Tisztelet Társaságának egy tagja kerül be biztosan a frakcióba. Hozzátette: "Én őt ismerem, és én érte garanciát vállalok, hogy ő azt az értékrendet - hiszen ez feltétele volt a jelöltségnek - vállalja. A betartásért én fogok felelni."