Párttá szerveződnének a Fidesz kisgazdái

Vágólapra másolva!
Párttá alakuláson törik a fejüket a Fideszben politizáló kisgazdák, akik szerint a parlamentben is beazonosíthatóbban kellene jelen lennie a kisgazda alternatívának. Nem győzik ugyanakkor ismételni, hogy mindenképp a szövetségen belül kívánnak politizálni, és bármilyen változásra csak a Fidesz egyetértésével kerülhet sor.
Vágólapra másolva!

A Fidesz Polgári Szövetség részét képező Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) a hétvégi országos vezetői értekezletén értékelte a választásokat. A kiadott határozatban az áll, hogy a kisgazda szavazók megszólítása sajnálatos módon elmaradt. Megjegyzik ugyanakkor, hogy a kampánystratégia kidolgozásáról az egyesület véleményét nem kérték ki, és a végrehajtásban is csak korlátozott szerepet kaptak, ezért a KPE a kampányban elkövetett hibákért nem róható meg. A dokumentumból kiderült, az egyesület azt szeretné, hogy "a szövetséggel egyetértésben" párttá alakulhasson és hogy a kisgazdák politikája beazonosíthatóan jelenjen meg az Országgyűlésben.

Turi-Kovács Béla, a KPE elnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a vidékhez kötődő vagy onnan elszármazott földtulajdonosi, polgári és értelmiségi réteget jobban elérhetné a szövetség egy olyan formáción keresztül, amely kifejezetten ennek a csoportnak a politikai érdekképviseletét vállalta fel. "A Fidesz a szövetségben a néppárt, a kisgazdák pedig a szövetségbe mélyen integrálódó, célzott üzeneteket megfogalmazó rétegpártok egyike lehet. Az, hogy végül ez kisgazda tagozat lesz vagy más, csak a Fidesszel együtt gondolkodva, a szövetség kereteihez igazodva dőlhet el" - mondta Turi-Kovács Béla, aki a keretek részletes kifejtését javasolja. Mivel a szövetség működéséről eddig csak a Fidesz alapszabálya szól, ezért szerinte a szövetségét is meg kellene alkotni a benne lévő politikai szervezetek jogainak és kötelességeinek pontos leírásával.

Az új Fidesz-frakció első munkamegbeszélésén, múlt héten is megállapították, hogy a vereség egyik fő oka az volt, hogy nem tudták megszólítani, részvételre bírni a vidéki szavazókat. Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere a Hír Tv Péntek 8 című műsorában azt mondta, hogy nincs is olyan politikus a szövetségen belül, aki megfelelően elfogadott lenne a kisgazdatársadalomban. Szerettük volna megkérdezni Szijjártó Pétert, a Fidesz szóvivőjét, hogy mit szólnak a KPE pártalapítási terveihez, de nem tudtuk őt utolérni. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a párt hétfői nagygyűlésén beszédében ugyanakkor utalt arra, hogy "a jobboldalnak egységesnek kell maradnia, de nem egyformának, meg kell őriznie kinek-kinek az arcát".