Ellenőrzött fűkereskedelem mellett érvel a Kendermag

Vágólapra másolva!
A Kendermag Egyesület szerint a könnyű drogok legalizálásával a kábítószerpiac egy része állami kontroll alá kerülhetne, ezért is kérik a parlamenttől, hogy enyhítsék a droghasználatról szóló törvényt. A SOS Egyesület szerint ugyanakkor a marihuána legalizálásának nem lenne semmilyen társadalmi haszna.
Vágólapra másolva!

A Kendermag Egyesület egynapos fesztivált tart vasárnap a Margitszigeten, ahol ismét kiállnak a könnyű drogok legalizálása mellett és a droghasználat büntethetősége ellen. Az egyesület szerint a 2006-os választások után eljött az idő, hogy módosítsák a droghasználatról szóló törvényt.

A Kendermag Egyesület álláspontja szerint nem elfogadható az a mostani gyakorlat, ami az esetlegességen alapul, vagyis hogy a fogyasztót megbüntetik-e vagy sem. A Kendermag Egyesület levélben fordult a képviselőkhöz. Azt kérik, hogy még ebben az évben dekriminalizálják a kábítószer-fogyasztást.

"A könnyű kábítószerek feketepiaci beszerzése helyett, szabályozott és ellenőrzött kereskedelemre van szükség. A tiltással az állam gyakorlatilag lemond arról, hogy a kábítószerpiacot kontroll alatt tarthassa." - áll az egyesület közleményében.

A rendezvény ellen tiltakozik az SOS Egyesület a Szenvedélybetegekért szervezet, melynek tagjai azt kérik az új parlamenttől, hogy ne hozzon jogszabályokat a kábítószerek engedélyezésére. "Az elmúlt tizenkét év során sok száz olyan szenvedélybeteg honfitársunkkal találkoztunk, akiknek a pokoljárása a marihuána használattal kezdődött" - áll az SOS Egyesület közleményében.

A marihuána legalizálása ellen fellépő szervezet tagjai azzal is érvelnek, hogy a szenvedélybetegek gyógyításának és rehabilitálásának költségei mindenkit, elsősorban a józan, munkaképes adófizetőket terhelik. Szerintük a marihuána legalizálásának nincs társadalmi haszna: akkor sem, ha a kábítószer-kereskedelemből származó profitot nem a feketepiac aratja le.