Távozik posztjáról Budapest főépítésze

Vágólapra másolva!
Rövidesen távozik posztjáról Budapest főépítésze, Schneller István, aki a Heti Válasz című lap csütörtökön megjelenő számában részletezi szándékát.
Vágólapra másolva!

Az 1990-1994 között a szabad demokraták színeiben főpolgármester-helyettesként dolgozó Schneller István a Heti Válasznak azt nyilatkozta, hogy a 2006-2007-es tanévet már egyetemi oktatóként kezdi. Szeretné ugyanis továbbadni felhalmozott gyakorlati tudását és tapasztalatait.

A főépítész kifejtette, hogy a választási évek egyáltalán nem kedveznek az olyan vezetőknek, akik szakmai döntések mentén szerveznék az életüket, mégis naponta politikai-gazdasági lobbiérdekekkel találják magukat szembe. Tavaly nagy nyilvánosságot kapott az a sajtóhír, miszerint a külső kerületek szocialista polgármesterei levélben követelték Demszky Gábor főpolgármestertől a főépítész menesztését, szerintük ugyanis gátolja a kerületek és a főváros fejlődését.

A főépítész az elmúlt években egyebek közt szorgalmazta, hogy a Fővárosi Közgyűlés bíróságon támadja meg a csepeli szigetcsúcs közparknak szánt területének privatizálását. Ezt a javaslatát a szocialista képviselők leszavazták. Az idén nemrégen elérte viszont, hogy a Hajógyári-szigeten csak kisebb mértékű lehet az ott tervezett ingatlanfejlesztés. A hírre szerdán este nem reagált sem Schneller István, sem Demszky Gábor.

Városházi vezetők szerint a főépítész a napokban egyeztetett a főpolgármesterrel távozási szándékáról. A főpolgármester és a főépítész a városházi vezetők szerint megegyezett abban, hogy a várhatóan szeptember 1-jétől esedékes távozást csak nyáron jelentik be. Egyidejűleg a posztra nyilvános pályázaton keresnek majd megfelelő jelöltet.