Tízezer hivatalnokot küldenek el egy év alatt

Vágólapra másolva!
A következő egy évben tízezer ember távozhat a közigazgatásból - közölte Szilvásy György kancelláriaminiszter-jelölt kedden este a Magyar Televízióban. A miniszterjelölt szerint 10-20 százalékkal csökkenthetik a képviselők számát is.
Vágólapra másolva!

Tízezer embert fognak a következő egy évben elbocsátani a közigazgatásból "ha tágan értelmezzük az államigazgatást és nem csak a központi igazgatásra szűkítjük le" - közölte Szilvásy György kancelláriaminiszter-jelölt a Magyar Televízió Az este című műsorában kedden.

"Nem mernék jóslásokba bocsátkozni, de megítélésem szerint tízezres létszámcsökkenéssel kell, hogy számoljunk" - mondta Szilvásy, aki mind az Államreform Bizottságnak, mind a Fejlesztési Kabinetnek tagja lesz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már korábban jelezte, hogy az államszervezet hatékonyabbá tétele érdekében leépítések lesznek, összesített számokról azonban eddig nem beszéltek. Jelentősen csökken várhatóan a minisztériumok létszáma, Kóka János kijelölt gazdasági miniszter például azt tervezi, hogy felére csökkenti a tárcánál dolgozók számát.

Szilvásy beszélt arról is keddi interjújában, hogy megszűnik több hivatal. A kormányprogramban erről nincsenek részletek, de az kiderül, hogy drasztikusan lefaragnák az úgynevezett "dekoncentrált hivatalok számát" is (ezek olyan államigazgatási szervek, amelyek jellemzően valamelyik minisztérium területi szerveként funkcionálnak, például a megyei földművelésügyi hivatalok).

A kancelláriaminiszter-jelölt megerősítette, hogy több lépcsőben 10-20 százalékkal szeretnék csökkenteni a képviselők számát is. "Akár már most, az őszi önkormányzati választáson ennek egy része életbe tud lépni" - mondta a miniszterjelölt, aki szerint első körben a megyei és a budapesti, később pedig a települési önkormányzatok testületek létszámát csökkentik. Az erre vonatkozó kétharmados reformjavaslatot a következő hónapokban szeretnék az Országgyűlés elé terjeszteni.

Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága kedden tizenegy igen szavazattal hét ellenében támogatta Szilvásy György kancelláriaminiszterré történő kinevezését. A bizottsági meghallgatáson a Miniszterelnöki Hivatal kijelölt vezetője azt mondta, hogy erős kormányzással és intézményrendszerrel szeretnék irányítani, koordinálni a fejlesztéseket.

[origo]/MTI